Qui sou?
Associació dedicada a la pràctica i divulgació de l’art de la capoeira.

Quan es va crear la vostra entitat?
Va ser creada el 1997 però inscrita al registre el 2002.

Amb quins objectius o finalitats us vau reunir?
Entenem la Capoeira com a pràctica cultural i social, per comprendre, respectar i apreciar la diversitat a través de l’expressió dels moviments. El nostre principal objectiu és fer-la arribar a tothom i que pugui accedir-hi tot aquell que hi estigui interessat, no importa l’edat, condició, etc.

Quines activitats dueu a terme?
Ens trobem regularment per practicar els moviments i la música de la capoeira, 3-4 cops per setmana; organitzem cursets per a gent que comença (almenys 1 cop per setmana); fem trobades amb altres entitats (per tot Europa), participem en festes, actuem al carrer, fem presentacions a escoles, institucions, etc.

Té Salt una societat civil activa?
Hi ha gent molt activa i activista, que actua per canals molt variats però falta una coordinació integradora i, si pot ser, menys polititzada, menys partidista.

Digueu una cosa bona del poble i una de dolenta. Què milloraríeu de Salt?
La capacitat i les ganes, la il·lusió de construir convivència, de molts, com a positiu. Per contra, la falta de sentit per a la realitat, veure un horitzó una mica més ampli, i fins i tot la “por” i la manipulació d’alguns responsables. Si fossin capaços de saltar una mica pel damunt de la seva pròpia ombra, hi ha un munt de potencial positiu al poble.

Coneixeu altres associacions similars a la vostra? Què us diferencia d’elles?
A Catalunya hi ha unes 40 associacions de capoeira; nosaltres tenim el nostre origen i punt de referència a la SENZALA de Santos (Brasil), que dirigeix el prestigiós Mestre Sombra.

Participeu dels esdeveniments del poble? (Sant Jordi, Festa Major…)
Hi participem i procurem ser el màxim actius dins el poble. Tot i que som una associació molt activa, potser encara se’ns coneix poc a Salt. Hem estat, entre d’altres, a Sant Jordi, Festa Major (barraca), Carnaval… i sempre que convingui.

Utilitzeu instal·lacions culturals del poble? Trobeu que els mecanismes per demanar i aconseguir usar les instal·lacions culturals del poble són adequats?
Estem relegats, temporalment, a l’ús d’una sala al Pavelló Poliesportiu, a l’espera que es pugui solucionar el tema del nostre local a la Coma-Cros. Els criteris per concedir espais per a “ús cultural” no són massa que, diguem, àgils, ni transparents, ni participatius…

Teniu local? On és?
La nostra seu és a la Coma-Cros. Durant sis anys hem estat a la nau de Llevant, ara enderrocada, compartint espai amb Marrecs i Deambulants. A l’hora de redistribuir espais a les naus de les Guixeres no se’ns ha tingut en compte. L’enrenou pel tema gestió Coma-Cros, entitats i espais, bé mereix un article separat. No haurien de ser espais adjudicats i “ocupats” en exclusiva per entitats singulars concretes, amb poques hores de funcionament real, sinó espais públics gestionats en funció d’us i necessitat de totes les entitats del poble, i funcionant i en actiu les 24h!

Teniu relacions amb altres entitats del poble? Quina mena de relacions?
Arran de tot allò relacionat amb els espais a la Coma-Cros la Cordinadora d’Entitats s’ha reactivat. Podria ser un bon marc per a la interrelació de les entitats, si fossin una mica més efectives les seves possibilitats “reals”, si tinguessin força i pes a l’hora de les decisions.

Dades de contacte:
Sergi: +34 619 286287
Jordi: +34 635 557504
Enric: +34 696 588224
www.capoeiracanigo.com