Per parlar dels Affrosijam, primer hem de presentar l’ànima i creador del projecte, l’Edmond Agenor. L’Edmond va néixer al Camerun, i va ser allà on va fer els primers passos i es va interessar per la música. 

Text: Enric Rubio

Ja fa molts anys que l’Edmond anima festes i saraus amb la seva guitarra i la seva veu en format cantautor, però des de fa uns 6 anys cap aquí que l’Edmond ha anat connectant amb altres músics amb ganes de compartir i passar-ho bé, els Affrosijam, amb els quals repassen un llarg repertori de versions de músics camerunesos com: Manu Dibango, Henri Dikongue, Richard Bona, Eboa Lottin, Charles Lembe i altres com: Ismael Lo, Lokua Kanza, Tracy Chapman i un llarg etcètera.

Deixem que sigui ell mateix qui ens expliqui una mica la seva trajectòria i la dels Afrosijam:

 

Vaig néixer en una família cristiana evangèlica al Camerun i els meus pares cantaven  en una coral d’església. El meu pare tocava l’acordió i era el mestre de cant de la coral! És així que des de la meva infància em vaig acostumar a anar amb ells els dies d’assaig i vaig acabar cantant en una coral d’adults als 8 anyets. Quan vaig fer els 10 anys em vaig apuntar a una coral de joves on primer vaig tocar el balàfon i després el xilòfon.

El meu interès per la música va anar creixent fins que amb 18 anys vaig començar a tocar la guitarra en una altra coral de joves d’una ciutat diferent, on no tenien ni balàfon ni xilòfon. Els meus primers passos amb la guitarra van ser, doncs, tocant només a les esglésies.

Els meus inicis en la interpretació de música “profana” (així l’anomenaven els meus pares) van ser quan començo a la universitat i m’ofereixen formar part de l’orquestra. Al cap de 3 anys ja era capaç de tocar durant un concert sencer. A vegades anàvem a tocar als bars musicals per guanyar-nos uns diners; aixi és com vaig tenir  l’oportunitat de tocar amb molts músics camerunesos.

Quan arribo a Espanya el 2002, m’ instal·lo a Pamplona on, gràcies a la meva col.laboració amb SOS Racisme, m’organitzen concerts de tant en tant per a promocionar-me com a artista. A falta de grup, començo a fer versions de soul en “One Man Show”, que és el mateix format que vaig seguir fent fins al 2004, que és quan arribo a Girona. És a finals del mateix any que per casualitat conec el germà Obam amb el qual he anat tocant fins al dia d’avui. El germà Aimé el vam conèixer el 2006 durant un concert que vam fer a l’antic Centre Cívic “La Fàbrica” de Celrà. Des d’aleshores que els tres junts hem compartit escenari amb artistes com en Toti Soler, Dardo Soria, Kassamba i l’ any passat amb Mazoni en un concert que vam fer a Esparreguera. Últimament estem integrant nous membres que són: Nacho, Faragocito i Rousseil amb els quals esperem, amb el temps, poder fer moltes coses junts.

A Salt també hem tocat quan ens ho han demanat (sempre depenent de la disponibilitat de tots). I és que a Salt es podrien fer moltíssimes coses més amb la música, però falten infraestructures i mitjans per poder desenvolupar-les. Amb la música es pot apropar la gent i trencar així les barreres que de tant en tant ens separen.

Amb Afrosijam toquem cançons amb influència tant africana com europea o americana, ja que els instruments són moderns; fem sobretot versions, tot i que si algú ens dóna l’oportunitat ens agradaria gravar en estudi tots els temes de collita pròpia que hem anat guardant de les improvisacions dels assajos.

 

Contacte: Edmond Agenor Ngague Siani
Tel: 616477057 / Correu electrònic: edmondagenor@yahoo.fr