Qui sou i quan es va crear la vostra entitat?
Som l’associació Almohajiren Almagareba, una entitat magrebina constituïda per aproximadament 500 persones. L’associació va néixer l’11 de maig de 2009 a Salt.

Quines activitats dueu a terme?
Les nostres activitats estan bàsicament orientades a donar classes d’àrab i d’informàtica per als nens i nenes d’origen magrebí, a organitzar algun torneig de futbol amb les diferents categories i també, i com a novetat d’aquest any, a organitzar la primera cursa popular a Salt. Fem sessions d’acollida i d’orientació pels nouvinguts magrebins. El fet d’organitzar un esdeveniment d’aquest envergadura ha estat sempre un model de reflexió profunda que volem plantejar dins la nostra entitat. És una vocació a l’acció generant noves idees pel poble saltenc.

Penseu que la societat civil saltenca és activa? Quin paper juguen les entitats a Salt?
No podem dir que la societat civil no és activa en absolut, però destaquem que de vegades apareixen alguns problemes de confiança entre diferents entitats. Si aquesta col·laboració s’establís amb normalitat creiem que les entitats podrien jugar un paper més determinant pel bé del poble.

Teniu relacions amb altres entitats del poble?
Sí, col·laborem molt sovint amb l’entitat magrebina Magrebins per la pau i també amb entitats autòctones com la Fundació SER.GI, l’Associació GRAMC, l’Associació Nous Catalans, etc. En aquest sentit estem molt oberts. La dificultat, de vegades, és trobar els contactes o els responsables de les entitats.

Participeu en els esdeveniments de Salt: Sant Jordi, Festa Major…?
I tant. Cada any, per Sant Jordi, tenim una parada on venem llibres i oferim articles de bricolatge. En la ultima edició de la Festa Major de Salt vàrem participar en la Jornada Entitats a la Plaça i, com a menjar del món, vàrem oferir un plat típic de la nostra tradició al públic.

Utilitzeu instal·lacions culturals del poble? Trobeu que els mecanismes per aconseguir utilitzar-les són adequats?
Fem ús freqüentment de les instal·lacions esportives de la Coma Cros pel torneig de futbol. També del teatre de Salt, on de vegades organitzem alguns actes culturals pels nens. Crec que disposar dels locals quan han estat lliures no ha estat un problema per a nosaltres. Ara, cal complir els requisits i reservar-los amb  prou antelació.

Teniu local? On és?
Tenim un despatx a l’Hotel d’Entitats de Salt.

Dieu una cosa bona de Salt i una de dolenta. Què milloraríeu de Salt?
Una bona cosa és que ara hi ha una bona relació entre autòctons i nouvinguts a Salt. De dolenta, no en sé. Podem encara millorar més la convivència i la cohesió social.

Com descriuríeu la vostra relació amb les administracions: ajuntament, Generalitat de Catalunya, Govern central?
Són relacions bones. No hi ha cap problema.

 

Contacte:
Younes Oussaid
Telèfon: 636914467
Adreça electrònica: 
almohajiren-almagareba@hotmail.es
 
Foto: Pere Serrat
Cursa popular de Salt (Diumenge 13 de novembre de 2011)