De ben segur que, en alguna de les caloroses tardes de juliol, vas entrar a la Biblioteca Iu Bohigas movent  els peus, o tot el cos, al ritme de la percussió i la música que les parets de la Coma Cros traspuaven. I per què? Com és que la gran fàbrica estava tan animada per la música?

 

Text:
Gemma Canadell i Eduard Bonet

Doncs perquè, durant tres setmanes, es va realitzar el CAMPUS MUSICAL JOVE D’ESTIU (inclòs dins el Projecte Musical), on 40 joves de Salt hi van participar formant-se en una de les quatre disciplines que s’oferien: veu/cant, percussió, DJ i MC (cantant de rap).  L’experiència va ser molt enriquidora i plena de bons moments, i va culminar amb una mostra el dia 22 de juliol, en plena Festa Major de Salt, i aprofitant l’escenari i la iniciativa del Can Panxut Festival. Va ser una oportunitat perquè els nois i noies ensenyessin el que havien après i van ser molt aplaudits i valorats pel públic.

El PROJECTE MUSICAL JOVE  DE SALT s’inspira en l’experiència del Brasil http://www.meninosdomorumbi.org.br i ambdues es basen en el concepte de “comunitats musicals”, que són projectes de desenvolupament cultural comunitari duts a terme a diferents llocs del món, i que tenen com a objectiu fer accessible la formació musical de qualitat a tothom, independentment del seu nivell econòmic, promovent les interaccions comunitàries i  l’enriquiment mutu.

Els i les joves expressen, a través de la música, identitats, preocupacions, idees, mentre es construeixen capacitats culturals i es contribueix al canvi social. L’objectiu és crear contextos d’aprenentatge a través d’activitats musicals de qualitat, visibilitzant el potencial dels joves de Salt i promovent el seu empoderament, a partir de la pròpia expressió artística musical i de fomentar  la seva  participació proactiva a la vida comunitària (participant en diferents esdeveniments de Salt).

Cal dir que una part important de l’èxit del PROJECTE MUSICAL JOVE DE SALT es deu a l’equip de professorat que té, que connecta amb l’essència del projecte i sobretot amb els nois i noies participants. També va ser clau l’equip dinamitzador del projecte, que va mesclar la part tècnica musical amb la socioeducativa i d’acompanyament personal.

A la tardor ha començat una nova fase del PROJECTE MUSICAL JOVE,  i aquesta vegada només hi ha dues disciplines: veu/cant i MC, i on 24 nois i noies es troben cada dijous al Mas Mota per practicar i gaudir de fer música. El TALLER MUSICAL JOVE DE TARDOR culmina amb una mostra a la sala de concerts La Mirona el dia 29 de desembre dins la programació de la Festa Jove de Salt.

Finalment, cal dir que aquest projecte s’ha pogut tirar endavant gràcies al finançament del Pla Pilot 17190 dins l’Àrea d’Integració iConvivència de l’Ajuntament de Salt, i amb la col·laboració de La Casa de la Música- La Mirona.

 

Què diuen els joves que hi participen…

Yassin: “Doncs és  interessant, perquè  pots treure de dins tot el que pots, pots cantar i passar-ho bé i conèixer més gent.”
 
Sílvia: “Per mi ha estat una experiència que m’agradaria que seguíssim fent. El Taller Musical és un lloc on et diverteixes, coneixes molta gent i aprenem molt sobre música que mai havíem escoltat. Nosaltres hem tingut aquesta oportunitat i l’hem de aprofitar”
 
Joel: “És un lloc on em puc expressar i desestressar, a més d’una bona oportunitat per aprendre coses noves.”
 
Jennifer: “A mi m’agrada molt, ja que és una experiència molt bona i pots ser més lliure.”
 
Amara: “És alguna cosa molt important per mi, perquè  cada vegada noto els meus errors com a MC i intento millorar-los.”

RAP ESCRIT PER MAROUAN “Ppo Atif” del Taller musical jove de Salt edición de tardor 2011.

Tenemos una meta,
solo un camino,
te intentan desviarcoge el equilibrio.
Palabras de un poeta,
sacadas de la calle
se ponen en mi meta,no me saca nadie. 
No hay nada focka!
No vamos al cielo,
no hay racismo
solo un te quiero! 
No soy un poeta,
no soy un gangero,
solo soy un joven
deseando ir al cielo. 
No soy un súper héroe,
ni un súper poli,
solo soy un chico
escribiendo con un boli. 
No me jodas tío
sabes tú lo mío.
No me callare
y no hay estribillo. 
Sino haces nada,
te quedas parado
escondes la verdad 
y ya eres un esclavo. 
Este es mi mundo
es mi realidad,
apúntate a mi curro
y encuentra la verdad. 
Controlas el mundo
pero no mi mente,
me quieres difunto??
Pues se siente! 
No, no , noo
no permitas eso
limpia tu mente
y olvida es suceso. 
Digo la verdad,
Puuum nada focka!
Soy un  hombre ja,
No hace falta que me esconda. 
6 6 6
A la puta calle
Por eso digo ahora
9 9 9  
Para navidad 
te regalo otro ojo.
Quieres verme ja?
El sitio  yo lo escojo.
Bla, bla, bla
Sobra demasiado.
Solo una cosa…
Ja estoy liberado!