Si us diguessin que un metge de capçalera que viu a Salt ha anat a Palestina, què pensaríeu que ha anat a fer-hi? Un viatge? Potser és un lloc amb massa conflictes per fer-hi un viatge de plaer…

Potser amb els Metges sense fronteres? Perquè no! En un lloc com Palestina els metges segur que són benvinguts!
Doncs no…. en Roger va anar a fer de paleta, millor dit, de manobre!

Text: Enric Rubio
Foto: Alfons Moret

Ja fa temps que en Roger segueix les noticies que ens arriben de Palestina però, com diu ell, “no et fas una idea fins que hi vas i poses cares a les persones que hi viuen”. Des de l’adolescència li ha interessat el que hi passa, però és a l’estiu del 2010 quan es decideix a fer el salt. Es va posar amb contacte amb l’organització Pau Ara i Sempre, una ONG que es dedica a enviar brigadistes per reconstruir cases a Palestina. A ell li va tocar la zona de Jerusalem est i Hebron, juntament amb 40 persones de l’estat espanyol. Van ajudar a la reconstrucció de quatre cases, sota les ordres de paletes i tècnics palestins. En Roger ens parla de la importància de la seva estada allà, tant pels recursos econòmics que arribaven amb ells, com per la seguretat que representava la seva presència. Explica la facilitat amb què l’estat d’Israel entra amb l’exèrcit per derruir cases denunciades pels colons, encarregats de mantenir ocupades il·legalment les terres palestines. “La nostra presència allà tirava enrere exèrcit i colons ja que sabien que es podia produir un conflicte diplomàtic”. En Roger, doncs, es va arremangar i durant 15 dies es va dedicar a moure pedres, enfangar-se fins als genolls, fer morter i conèixer de primera mà la realitat del dia a dia dels palestins.

A vegades ens pensem que hi ha conflictes o situacions on no podem fer res, que no està a l’abast d’una persona normal i corrent, però la veritat és que testimonis com el d’en Roger proven que la voluntat mou muntanyes, i fa il·lusió trobar-se un veí que posa el seu gra de sorra per actuar en el sentit del que creu.

Ara, amb el naixement d’en Fèlix (fill d’en Roger i espectador atent de la nostra conversa), en Roger no es planteja tornar a Jerusalem per ara. Però, des de l’any passat, ha obert una delegació de Pau Ara i Sempre a Salt amb la intenció d’informar, fer xerrades i, per què no, crear una brigada de saltencs disposats també a arremangar-se i posar una totxana per a la construcció d’una Palestina sense murs, tancs ni bombes.

Si voleu informar-vos: pausempre.salt@gmail.com