The Basement neix a Girona la tardor de 2009, partint de la inquietud d’uns pocs amants del soul. Alguns tenien experiència en altres formacions, d’altres senzillament eren devots d’aquest gènere. Cadascú pel seu costat va anar-se trobant amb altres músics que estimaven aquestes cançons ara melancòliques, adés ballables; de vegades simples i tan sovint profundes; tan alegres en ocasions com punyents. Finalment, van aconseguir reunir la matèria prima necessària per crear una autèntica banda de soul.

Text: Enric Rubio

La formació inicial va passar per força canvis fins arribar als actuals 13 membres: cinc veus femenines i dues masculines, set solistes amb registres molt diferents, de la dolçor a l’extraversió més funk, de la sensualitat a l’estripada; cinc poderosos vents (saxo tenor, saxo alt, trompetes i trombó de vares) i una sòlida base (guitarra, baix, bateria i teclat).

The Basement brinda la millor mescla de soul clàssic, però heterogeni —d’Etta James, Ann Peebles, Dusty Springfield, Ike & Tina, Gladys Knight, Tower of Power o la pròpia Aretha a Janis Joplin, passant per Joe Cocker, Lulu i fins i tot Bob Marley— amb propostes més recents —The Quantic Soul Orchestra, Black Joe Lewis & The Honeybears, Joss Stone, Alice Russell o Mike Farris— amb més devoció pel so d’Stax i Atlantic que de Motown, i més ganes d’estripar que d’endolcir el públic.

El 2010 es van estrenar a la IV Edició de Can Panxut Festival (a Salt, el juliol de 2010) i van actuar al Banc de Proves, a la Sala La Mirona (a Salt, el desembre de 2010). Durant el 2011 han participat a la desena edició del festival de música negra més important del territori espanyol, el Black Music Festival (a Girona, el març de 2011), on compartiren cartell amb artistes de la talla de James Hunter, Eli Paperboy Reed o Morcheeba. Van fer ballar els públics de Banyoles (inauguració de la Sala El Monjo, el 6 de maig), els estudiants de la Universitat de Girona (Festival Flowart, el 12 de maig) i els assistents del Dia del Visitant al Museu d’Art de Girona (el dia 18 de juny). A l’agost, van ser teloners de Delafé y las Flores Azules a la Festa Major de Bescanó. Al setembre van actuar en el desè aniversari de la Sala La Mirona, compartint escenari amb Hermano Loco i, a l’octubre, van actuar a la Fira del Cistell, a Salt, i a la celebració del 15è aniversari dels Marrecs de Salt, tots ells amb gran èxit de públic.

En els seus concerts, The Basement ofereix un repertori variat, molt ballable, i una alegria que es contagia des de l’escenari. Ara per ara, tenen tres temes enregistrats en estudi (Memphis train, In the Basement i Satisfaction) i actualment estan treballant en el que seran les seves primeres cançons pròpies.

Membres del grup: Oscar Aguilera (trompeta), Marta Alemany (veu), Gemma Balagué (saxo alt), Manel Casadevall (veu i guitarra), Diana Espanyol (veu), Núria Mancebo (veu i teclat), Gregorio Marcano (trompeta), Marc Moral (saxo tenor), Aida Negre (veu), Xavier Pascual (baix), Milena Ruiz (veu i teclat), Anna Serra (trombó de vares), Indra Vila (veu i bateria).

 

Contacte: Xevi. Tel: 668482811