Fa 15 anys que la Biblioteca Infantil d’en Massagran celebra la Festa del Llibre Gegant, una festa de la lectura i de l’escriptura, dels nens i nenes, i dels més grans. Un dissabte de març o abril en què la biblioteca s’obre de bat a bat i surt al carrer. Una oportunitat d’experimentar el procés de creació d’un conte i de viure l’èxit de la feina amb vocació social de l’equip de la biblioteca.

Text i Fotos: Èlia Llinàs i Pere Serrat

La Festa

La Festa consisteix en l’elaboració d’un llibre de gran format a partir de contes que els nens s’inventen i escriuen, i que tot seguit un grup d’il·lustradors  fa més atractiu. Però anem a veure com funciona amb més detall.

Durant 2 o 3 mesos abans s’inicia el treball previ de la festa. Es fan propostes i es munten estratègies per afrontar l’escriptura per ajudar a redactar un conte. L’Eulàlia, l’animadora sociocultural ens comenta: “T’adones que no és fàcil escriure un conte, hi ha molt de treball”. I l’Eva, educadora, afegeix que es formen i això els ajuda molt: “Si prèviament fem l’exercici d’escriure, després és més fàcil poder transmetre-ho”, “El fet de treballar-ho abans és un motor d’activitat que lluita amb propostes contra l’avorriment, contra l’estic aquí i no sé què fer…”

Des de fa tres anys  proposen un tema concret sobre el qual escriure el conte. Aquest any ha estat “la ciutat” i durant tot el trimestre els nens que diàriament assisteixen a la biblioteca o els que de tant en tant s’hi deixen caure, han fet recerca de contes que parlessin del tema i que servissin de referent i alhora han fet diversos tallers i activitats.

Tota aquesta feina es culmina el dia de la festa, que sol fer-se durant un dissabte del mes d’abril. De bon matí, els nens i nenes arriben a la Massagran, alguns amb el conte ja escrit i d’altres s’hi animen amb l’ajuda dels seus familiars o dels educadors i voluntaris de la Festa. Alguns nens d’escoles properes com La Farga es nota que també han treballat el conte a l’escola. I és que, tal i com ens diu en Jordi Artigal, responsable de la biblioteca: “Hi ha molta complicitat no escrita enlloc i que sorgeix de manera natural, entre els mestres de La Farga i l’equip de la biblioteca”. Un cop el nen té un esborrany del conte, s’acosta a sota les carpes que hi ha instal·lades al carrer just davant la biblioteca, entre la plaça del Pi i el carrer Llarg. Allà un nombrós grup d’il·lustradors, amb pinzells i retoladors a punt, els esperen per escoltar un a un la història imaginada i il·lustrar-la en color en una cartolina gran. El nen llegeix el conte i veu en directe com el seu relat pren vida, com el seu imaginari es converteix en línies i formes definides de la mà d’aquests professionals vinguts d’arreu del país. Mentrestant, a dalt d’una tarima situada al mig de la plaça, l’Eulàlia anima els nens i nenes que s’esperen a llegir en públic les aventures ideades amb tant d’enginy. Nens i nenes de diverses edats i diferents cultures van passant a llegir amb el micro a la mà superant la por escènica. Personatges de tots els gustos van cobrant vida dins les ciutats imaginàries dels petits escriptors.

Quan l’il·lustrador acaba i amb el dibuix fet, el nen penja la cartolina en uns cordills perquè s’assequi la pintura. Mentrestant, s’escolta música en directe, aquest any amb el grup de percussió i ball Casumai, que anima la festa amb els seus tambors i danses. Un cop sec el dibuix, cal passar a net el conte. Es pauten unes línies a les cartolines i a poc a poc els nens van passant a tinta les lletres del seu conte ja il·lustrat. És moment per a la paciència i la bona lletra. Tot plegat, ens mostra un tros de carrer ple de nens i nenes, famílies, educadors i amics de la biblioteca Massagran anant amunt i avall amb cartolines, números per optar al torn de l’il·lustrador o tafanejant per l’interior de la biblioteca o ballant al ritme de la música. Tota una festa popular. Un cop acabada la feina i amb el conte escrit i il·lustrat, els nens s’adrecen a una taula on algú de la biblioteca els obsequia amb un llibre “de veritat”. Un regal, un intercanvi d’història per història. Cap a les dues o quarts de tres, la festa es dóna per acabada. Ara vindrà una mica més de feina per a l’equip de la biblioteca: acabar de recollir tots els contes i editar l’enquadernament del nou volum del llibre gegant de la Massagran.

Unes setmanes més tard es fa una exposició a Les Bernardes amb 30 o 40 contes penjats i la resta consultables, i també s’ensenyen tots els llibres editats d’anys anteriors. A partir d’aleshores, els 15 volums de les edicions passades es poden llegir i gaudir a la mateixa biblioteca.

 

Els antecedents

“Llegir i escriure, escriure i llegir. La biblioteca ajuda a formar lectors. Treballar l’escriptura i lectura és el mateix si creiem en la lectura amb sentit, en la necessitat d’explicar-nos històries i que aquestes ens siguin importants”. Amb aquesta idea, ara fa molts anys, els de la Massagran van anar a Sant Cugat del Vallès, on un grup de persones feien una festa amb entitats i famílies amb la voluntat de potenciar i treballar la lectura tot escrivint històries. Van agafar la idea i la van fer a mida dels petits usuaris de la biblioteca. Al principi la festa es feia de manera puntual i de forma molt casolana un divendres a la tarda quan venia el bon temps. Encara estaven ubicats al mercat i només hi anaven 6 il·lustradors i no els pagaven res.

I passat el temps, està clar que ha sigut un èxit. Aquest 2012 s’han fet 170 contes: ha sigut l’any de més contes, més gent, i més gent de tot Salt. En Jordi, ens comenta satisfet: “Per primera vegada persones del Salt considerat de “tota la vida”ens varen manifestar que s’hi van  trobar molt còmodes”. I és que, de mica en mica, després de quinze anys, la Festa del Llibre Gegant s’està convertint en tota una festa cultural del nostre poble. Una iniciativa reeixida, de petit format, però que engrandeix la cultura i l’educació i ens ensenya en un sol dia la gran feina de la Biblioteca Infantil d’en Massagran.

 


BURAMA SILLASHI SILLASHI

17 anys. Va arribar a Salt procedent de Gàmbia quan tenia 7 mesos d’edat. Cada tarda venia a la biblioteca sortint de l’escola, i ara encara hi va de tant en tant. Li agrada llegir i recomana a tots els nens i nenes acostar-se a la Massagran per viure l’experiència de la lectura. Des de fa un munt d’anys que assisteix a la festa i aquest any, ja més grandet, ha ajudat en tasques de correcció ortogràfica als més petits. “Aquest any també hi vaig venir per recordar la meva infància i em vaig emocionar molt en tornar a veure els antics educadors”

 

ÀLEX MARTÍN

L’Àlex és un il·lustrador de Salt que participa incansablement en la Festa des de fa uns 7 o 8 anys. Amb els seus dibuixos ha il·lustrat un munt de pàgines dels 15 llibres gegants que s’han fet. Ha escoltat històries de tot tipus i per a tots els gustos.

“És una iniciativa molt enriquidora i divertida per als nens i per als il·lustradors. Un dia especial en què,  a més, et retrobes amb il·lustradors que no veus, si no és aquell dia.”

“A la Massagran ens tracten molt bé en tot moment, fem un esmorzar previ molt complet i a sobre et paguen per fer el que t’agrada!”

>> alexgosh.blogspot.com

 

  

La Biblioteca Infantil i Juvenil d’en Massagran

Una de les feines del dia a dia a la Massagran és ajudar els nens a trobar la lectura idònia, llegir amb ells i llegir contes als que encara no tenen prou autonomia lectora. Una feina anònima, de formiga, que va conformant nens i nenes curiosos amb moltes ganes de seguir llegint!

La Massagran, com la coneixem tots, és una biblioteca pública de titularitat municipal i filial de la Biblioteca Pública de Salt. És una biblioteca infantil i juvenil, i el seu horari s’adapta al seus usuaris: oberta cada tarda de 16 h a 19.30 h i els dissabtes al matí. La Massagran, però, és molt més que una biblioteca.

Inaugurada el 1990, els inicis van ser difícils, amb moments de tensió i tancament de la biblioteca en diversos períodes. El 15 de setembre de 1997, després de més d’un any d’inactivitat, es reinicia el projecte amb la ferma voluntat de normalitzar la situació, treballar per la promoció de la lectura i estimular la imaginació dels infants del poble. Aquell any es va fer la primera Festa del Llibre Gegant, i ja en són 15! Des de l’any 1997 la gestió es realitza en conveni entre l’Ajuntament i una empresa de serveis de lleure, la qual cosa permet flexibilitat per crear equips de treball multidisciplinars i introduir  perfils professionals del món socioeducatiu. Des del 2003 està ubicada al local de l’antic cinema Núria, al carrer Major.

 

L’equip

Per la Massagran han passat una gran quantitat de professionals: educadors socials, animadors socioculturals, pedagogs, etc. i estudiants en pràctiques, a més de voluntaris. L’equip actual està format per:

Jordi (vint-i-tres anys treballant en biblioteques públiques): “Els autèntics espais comunitaris dels nens són les biblioteques i les places. Nosaltres apostem per acollir a tothom amb els braços oberts, també als nens que tot just  comencen  el llarg camí de la lectura  tenen el seu espai i les seves hores de lectura acompanyada. És un tema complicat, però creiem que té molt de sentit!”.

Eulàlia (animadora sociocultural): “Quan fem algun projecte pensem què podríem fer per sortir a fora? Intentem anar a ensenyar la biblioteca a l’entorn del nen”.

Eva (educadora): “Si fos petita m’encantaria compartir l’espai i la lectura amb els meus pares”.

Com veieu, doncs, es tracta d’una biblioteca amb clara intenció educadora, un espai d’acollida amb caràcter interventor que aposta per la funció social importantíssima que poden aportar. L’equip de la Massagran ha tingut sempre present que molts nens i nenes de Salt no tenen altra alternativa d’oci que la biblioteca. Així, es converteix en un espai de socialització, relació, afecte, companyia, etc. El lligam afectiu dels professionals amb els nens és ben palès a la Massagran!

Com a espai públic cultural, ajuda a millorar l’autoestima i el sentit de pertinença a la comunitat i, per tant, millora la cohesió de la societat saltenca. Així, la Massagran té altres usos més enllà de l’estrictament bibliotecari: al pis superior, s’hi fa gimnàstica per a gent gran; les cuineres de Salt hi tenen un espai de treball; el GRAMC hi fa acollida lingüística i altres tallers, ja que cada dimecres i divendres unes 25 dones hi vénen a cosir, i Omnium Cultural reuneix cada dimecres a la nit més de vuitanta persones per fer conversa en català dins el projecte Xerrem. Gairebé sembla que estiguem parlant d’un centre cívic, un equipament inexistent, però necessari al nostre poble.

Per a la construcció de lectors és molt important la presència de la lectura a  casa, a les famílies, que als nens i nenes des de ben petits se’ls expliquin històries, se’ls cantin cançons, els llegeixin narracions. La mediació de la lectura per part dels pares és fonamental. Així aquest darrer any s’ha apostat per redefinir i potenciar l’oferta de la bilbioteca per als nens de 0 a 3 anys. S’ha creat un espai físic més còmode, al cor de la biblioteca, amb més recursos, visites escolars de l’escola bressol dels Lledoners, que està al costat de la mateixa biblioteca, conta-contes per a nadons els dissabtes, etc. L’equip està molt satisfet de la bona rebuda. En aquesta mateixa línia, i durant un any, van dur a terme “Te i lectura”, un espai per a mares on es llegia, es comentava l’actualitat, es compartia una estona agradable. Val a dir que una de les lectures era 17190 UniverSalt!

Com a reconeixement per la tasca feta, la Fundació Lluís Carulla va guardonar la Massagran amb un dels 5 premis Francesc Candel 2010, premis destinats a reconèixer i difondre les bones pràctiques en l’àmbit de la integració dels ciutadans catalans d’origen immigrant. Per a la Fundació Carulla, la Massagran s’ha convertit en un “espai de pertinença per a les persones que hi assisteixen i és una mostra de com els equipaments públics són en l’actualitat centres d’acollida i integració que fomenten la cohesió social.”

Ja arribats al final de la nostra conversa amb l’equip de la Massagran, que ens ha atès llargament després de la seva jornada laboral, ens obsequien amb alguns pensaments al voltant dels seus desitjos. Es mostren contents que l’espai on estan ubicats no estigui en perill, després d’un cert temps d’incertesa. Però ràpidament deixen entreveure la necessitat de tenir més mans. Més professionals que, a part d’ajudar a seguir impulsant nous projectes, també s’estiguin amb els nens compartint la lectura i motivant la seva autonomia en les tasques educatives.

En Jordi va més enllà i afegeix: “Més que molts plans i ajuts concrets, que també està molt bé, el que es necessita és que es facin coses estructurals que després, un cop acabat l’ajut, funcionin per si soles. Crear estructures”. I en relació amb els professionals dels serveis públics en general, ens apunta que s’hauria d’apostar per la gent que forma part d’aquestes estructures: “A Salt hi ha prop de 700 treballadors públics (entre el CAP, l’hospital, biblios, escoles…,) tots estructurats, però cap d’ells amb una formació específica de la realitat social de Salt. Això ja fa 25 anys que passa. S’hauria d’haver treballat més en això. “

I ja en un terreny més proper, a l’Eva li agradaria“tenir més paciència quan estàs amb un nen, per saber aturar-me i atendre’l amb la calma que es mereix.” Un desig com aquest ens demostra la delicadesa i la implicació de les persones de la Massagran. Aquesta és la grandesa dels petits moments que es viuen cada dia a la nostra biblioteca.

Algunes dades (recollides el 31 de desembre de 2011)

  • 1.225 nens i 214 adults tenen el carnet de préstec de la biblioteca (durant l’any 2011 es van fer 255 carnets nous)
  • La biblioteca té 11.186 documents (durant l’any 2011 en van entrar 933)
  • Durant l’any 2011 es van deixar 4.404 documents en préstec, dels quals 3.679 varen ser llibres
  • Durant el 2011 es varen organitzar 177 activitats amb un total de 3.318 participants (34 sessions de grups de lectura, 14 projeccions cinematogràfiques, 51 tallers diversos, 16 sessions de “Suc de filosofia”…)
  • Cada tarda, de dilluns a divendres, un promig de 80 nens i 7 adults vénen a la biblioteca, i els dissabtes el matí hi assisteixen més o menys la meitat.

 

www.bibliotecamassagran.com

Horari: dilluns-divendres, 16 h a 19.30 h (16 h a 17 h espai per a famílies amb infants fins a 3 anys)
Dissabte, 10.30 h a 13 h