El programa FutbolNet de la Fundació FC Barcelona a Salt, una oportunitat de formació en valors a través del futbol.

Text i fotos: Gemma Clapés – Fundació SER.GI 

El passat mes de febrer va començar a Salt el projecte FutbolNet, organitzat per la Fundació FC Barcelona (FFCB), amb el suport de la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Salt, dinamitzat per la Fundació SER.GI.

Salt ja va acollir una prova pilot del projecte el passat mes de juliol en una macro jornada futbolera al camp del Club Esportiu Coma Cros.  Els bons resultats d’aquella jornada van servir per nodrir el programa que ara FFCB proposa a diferents poblacions catalanes.

El projecte FutbolNet de la FFCB és un projecte de treball en valors a través del futbol, entrenant als nois i noies en el diàleg i l’autogestió, prenent el futbol com a eix i centre d’interès. El projecte aprofita les sinergies entre els diferents agents del territori per ser una eina potent de formació de tots els joves en els valors del respecte i la convivència.

FutbolNet va començar a Salt aquest febrer

“El Futbol Club Barcelona us convida a tots els i les joves de Salt a participar al Projecte de FutbolNet. Formeu equips i animeu-vos a participar en un campionat de futbol diferent on les normes les posareu vosaltres, els gols no seran la clau per guanyar, i de segur ens ho passarem molt bé”.

Així començava el passat mes de febrer el taller de FutbolNet, que es realitza cada dilluns i cada dimecres a la tarda, i que durarà fins el mes de juny i on hi participen 65 nois i noies de Salt.

És un taller per aprendre i experimentar valors de vida a través del futbol. L’objectiu no és fer una escola de futbol, sinó que aquest ens serveixi de centre d’interès i motivació per fer una tasca educadora amb els joves i que, d’aquí, es pugui estendre també a les famílies i a tota la població.

El dissabte 5 de maig, un macro festival de FutbolNet al carrer Francesc Macià

El passat dissabte 5 de maig el carrer Francesc Macià es va transformar en tres camps de futbol, on es va celebrar el Festival de FutbolNet, amb l’objectiu que tota la població de Salt conegués i participés del projecte.

La Fundació SER.GI va ser l’encarregada de dissenyar, gestionar i dinamitzar aquesta proposta. També s’hi varen implicar molts altres agents del territori: el Banc del Temps, l’Associació de Magrebins sense fronteres, Associació Almohajiren Almagariba, l’institut Vallvera, l’institut Salvador Espriu, l’institut Salvador Sunyer, les àrees d’esport, ensenyament, joventut i ciutadania de l’ajuntament de Salt, i el Casal dels Infants.

Varen participar 130 nois i noies de 12 a 16 anys, organitzats en 15 equips. Tot els equips havien d’estar formats per nois i noies de diferents nacionalitats, requisit imprescindible per apuntar-se a la jornada. També es varen buscar nois més grans (d’entre 16 i 18 anys), els teamers, que tenien el paper de dinamitzar els partits, afavorir el diàleg entre els equips, el consens de les normes, la revisió i la resolució positiva de conflictes.

Tots ells varen viure una experiència diferent de futbol, on allò important no eren només els gols sinó com s’arribaven a fer, com treballava l’equip i com es relacionava amb l’equip contrari, on qui proposava les normes i en valorava el seu seguiment eren els mateixos nois i noies. Si bé és cert que al principi tot plegat era una mica desconcertant, els nois i noies s’ho varen passar molt bé i van entrar a la dinàmica de joc més ràpidament que els propis espectadors.

Fora del camp també passaren prou coses, doncs durant tota la jornada hi va haver espectacles i música que dinamitzaren la festa: parkour, break dance, rap, percussió africana, tallers d’ ITB (inspecció tècnica per a bicicletes), estampació, gravació de carbasses…

 

El futbol com a eina per al treball dels valors

Com a conseqüència del gol en pròpia porta marcat durant el Campionat Mundial de Futbol celebrat als EUA, el jugador de la selecció colombiana Andrés Escobar va ser assassinat a Medellín el dia 2 de juliol de 1994, poques setmanes després d’haver tornat al país. Aquest fet va generar el desenvolupament del programa anomenat Fútbol por la Paz.

Fent ús de la passió del futbol i dels valors positius que s’hi troben, es va implementar en alguns dels barris més violents de Medellín una nova forma de jugar a futbol, la qual va tenir un gran èxit en el procés de gestió de la violència a la ciutat. L’èxit del programa va permetre la seva posterior implementació a Alemanya sota el nom Straßenfußball für Toleranz, i ràpidament va demostrar la seva utilitat i adaptació per treballar diferents problemàtiques socials, tenint com a conseqüència la seva extensió no només a Sud-Amèrica, sinó arreu del món.

El programa Futbol Net adapta ara aquesta metodologia de joc a casa nostra. A partir del futbol es proposa ajudar els jugadors a adquirir habilitats importants per a la vida com ara el treball en equip, equitat, respecte i responsabilitat. El terme football3 descriu les adaptacions del joc que ajuden a garantir que els jugadors puguin traslladar el que aprenen a la pista a la seva vida diària, oferint un espai per al desenvolupament i el diàleg, així com per a l’esport.

Regles del joc

– No hi ha àrbitre: en el seu lloc s’adopta la figura del teamer.

– Equips mixtes: com a mínim hi ha d’haver dues noies per equip al terreny de joc.

– Per tal que els gols puguin ser comptabilitzats, almenys una de les noies ha de marcar.

Els tres temps

– Primer temps: els jugadors dialoguen. De forma autònoma i responsable arriben a acords sobre el comportament i les regles de joc durant el partit de futbol.

– Segon temps: es juga el partit de futbol.

– Tercer temps: els jugadors avaluen el compliment dels acords pactats i defineixen el resultat de la trobada.

Teamer

En lloc de l’àrbitre, es proposa la figura del teamer. Aquest nou actor busca afavorir el diàleg i la relació entre els jugadors, tot permetent-los guanyar confiança i responsabilitat. El rol del teamer es concreta en ser el responsable d’afavorir el diàleg entre els jugadors.