Kilalia: Companyia de Teatre Social i de l’Oprimida

Harmattan neix del compromís de la associació de Teatre Social i Teatre de l’Oprimit/da KILALIA d’abordar el tema de la convivència entre persones d’orígens culturals diferents i de les situacions i els conflictes que se’n deriven, sobretot en un context de crisi econòmica.

Text: Kilalia
Fotos: Gerard Canadell

El procés

L’espectacle es comença a gestar l’any 2010 quan, Andreu Sitges, Ferran Joanmiquel i Queralt Carnicer, membres de Kilalia, inicien  un treball de camp als municipis de Salt i Girona, que tenia com a objectiu conèixer la realitat i recollir informació per documentar adequadament l’espectacle.

Així, el dramaturg, Ferran Joanmiquel (Riu Gener, Dinou, Blau) escriu Harmattan, recollint i reinterpretant les impressions i visions de les persones entrevistades, totes properes a  realitats perifèriques. Sense aquestes associacions i persones,  Harmattan no seria possible.

La peça teatral és, doncs, el resultat d’una feina d’investigació que suposa una bona eina per reflexionar sobre tot allò que passa quan persones procedents de diferents cultures comparteixen un mateix espai i interaccionen. S’aborda així un tema d’actualitat, ja que des de Kilalia es considera que calen espais per a una anàlisi profunda i crítica que vagi molt més enllà dels pressupòsits mediàtics o els estereotips més estesos.

La història

Harmattan ens parla d’una noia que té por que la sorra li entri als ulls. La història d’una noia que no vol que se l’endugui el vent. La història d’una noia que corre. La història d’una noia que vol guanyar-se un lloc en un futur incert i un espai hostil on la paraula autòcton marca la diferència. Però, sobretot, Harmattan és la història d’una noia com n’hi ha tantes: la Zaida, una noia que podria viure a molts llocs, a molts barris de la perifèria, a molts entorns socialment i econòmicament estigmatitzats.

Kilalia crea, desenvolupa i també autofinancia la producció inicial de l’obra. La direcció (Sara Ruiz), escenografia (Danielle Cipolleti) i interpretació (Marc Pey, Sílvia Pous, Tona Esplugues, Laura Jornet i Natàlia Carpinteroes duu a terme íntegrament per membres de la companyia.

Participatiu i obert

L’espectacle Harmattan, ja des dels seus inicis,  es vol conformar més enllà del treball creatiu de la companyia. El seu plantejament és participatiu i implica treballar en xarxa, per tal de recollir les necessitats i inquietuds de diferents associacions i persones amb la finalitat d’acostar-se i incidir en la realitat social.

El projecte vol anar més enllà del teatre i esdevenir un inici de proposta per actuar en la realitat. És per això que, a la representació,  s’hi acompanya un espai de dinamització, on el públic pot participar i on s’activa el debat i el diàleg.  A Kilalia s’està treballant amb nous mecanismes que derivin en propostes. Per tal de recollir-les, d’informar sobre les activitats paral·leles a les representacions i de compartir impressions sobre aquestes, s’ha habilitat el bloc:  www.harmattankilalia.wordpress.com

Harmattan constitueix una aposta de Kilalia per utilitzar el teatre com a eina de transformació social, tot defensant la capacitat de persones i col·lectius d’abordar les seves problemàtiques de manera creativa, generant reflexió i acció.