Us presentem el tercer número de 17190 UniverSalt. Ens agrada el resultat, però especialment també el procés de creació, que ens ha permès conèixer gent apassionant, temes desconeguts i crear un equip obert, divers i molt participatiu. Enhorabona a tothom, ja tenim un any!

Durant aquests mesos hem viscut moviments socials molt diversos tots amb un objectiu comú: el qüestionament dels valors i dels sistemes establerts. L’anomenada primavera àrab, de resposta a les dictadures del nord d’Àfrica. La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, de lluita contra els desnonaments i per establir la dació en pagament. El 15-M, que ha aconseguit activar la consciència crítica de la població i presentar alternatives a la crisi, a l’economia de les finances. Les manifestacions de protesta contra les polítiques adoptades pels governs espanyol i català en educació, sanitat o treball. Així doncs, malgrat l’efecte somnífer de la televisió, una part de la societat no ha perdut la seva capacitat d’anàlisi i reacció.

Totes aquestes agitacions socials provenen de la ciutadania auto-organitzada desvinculada del que coneixíem fins ara com a política i tenen la capacitat d’agrupar gent molt diversa entre sí. Aconsegueixen trencar amb les pors al diferent gràcies a l’interès comú, les preocupacions comunes i somnis per compartir. La por, un sentiment que des dels mitjans de comunicació s’atia sense manies, porta l’estigmatització de grups, mal anomenats, marginals per raó de gènere, d’origen, d’orientació sexual, de condició social, etc. Amb aquestes etiquetes es pretén diferenciar els autèntics ciutadans dels que no ho són. Aquests no-ciutadans doncs, no tenen els mateixos drets i deures que la resta, se’ls pot tractar de manera diferenciada i, fins i tot, excloure de la societat.

El grup de gent que treballem per tal que 17190 UniverSalt es pugui trobar als quioscos cada sis mesos també estem units per un projecte comú, som ciutadania auto-organitzada i desvinculada de la política tradicional. Intentem apropar la gent, obrar contra la ignorància i la por a l’altre, que són el mateix, obrir móns desconeguts i donar veu a les persones. Volem ser testimonis de les iniciatives que actuen en positiu en el nostre poble i ser una d’elles. Volem valorar la riquesa humana de Salt, dir-hi la nostra i contribuir localment a canviar el món! Bona lectura!