Encetem aquest any 2013 amb una altra edició de la revista, fruit d’un treball d’equip, d’una reflexió comuna sobre el que ens rodeja i amb la mateixa intenció de quan vam començar, la de posar en valor les iniciatives que fan moure el poble en un sentit constructiu.

portada-04

Deixem enrere un any que no dóna gaires motius per a l’esperança; potser és el pitjor any que molts de nosaltres, dels que no vam passar la guerra, recordem; entre els desnonaments de milers de famílies estafades amb hipoteques abusives, les retallades irresponsables en sanitat, educació i en l’àmbit social, les xifres d’atur cada dia més altes, la corrupció descarada i la poca consideració pel poble en general de part dels que prenen les decisions vitals que afecten el nostre dia a dia… Són temps de lluita, lluita dels poderosos per mantenir el seu estatus i beneficis i també lluita dels ciutadans per conservar els seus drets i proposar alternatives. Aquest moment toca a la dignitat de cadascú i la gent vol participar cada vegada més en la construcció del seu futur.

Des de 17190 UniverSalt mirem el món sencer, però des del poble.

En aquest número hem decidit parlar d’aquest tema tan actual d’independència, però des d’aquí!, perquè tenim l’oportunitat de poder recordar una independència, la del poble de Salt, que pertanyia a Girona fins al 1983. El març farà 30 anys i és un bon moment per recordar el que i el com, i de què ha servit, on hem anat a parar. Canviar d’estructura administrativa no ho és tot, ser els propis mestres ha de servir per a alguna cosa, però fins a quin punt s’aconsegueix? La reflexió està servida.

Les retallades en educació posen l’espasa de Dàmocles sobre l’escola pública, el tema dels currículums està calent. Des d’aquí, una altra vegada, observarem el pes de la política sobre l’educació dels menuts a través d’un descobriment històric: uns quaderns saltencs que travessen guerres i canvis de règims polítics.

L’atur puja, les empreses petites estan estrangulades, i què hi ha dels artesans? Salt està orgullosa de la seva Fira del Cistell, però com es porta l’ofici els altres dies de l’any? I qui fa aquesta feina? Un artesà de la canya dóna la rèplica al cisteller més famós del poble. Un retrat actual d’unes feines mil·lenàries explicat pels mateixos actors.

Escapatòria o transcendència de la realitat; què és l’art? Anant a la recerca dels artistes amateurs del poble, qüestionarem la creativitat i la manera de transmetre o adquirir una manera d’expressar-se amb colors, formes i textures.

I, com sempre, trobarem els personatges anònims que fan un Salt més ric, divers i, amb les tres dones que en aquest número ens acompanyen, un poble més somrient. Descobrirem també un protagonista menys anònim, Albert Requena, veu de Catalunya Ràdio a Girona. Provarem menús de Salt, endollarem la ràdio Macuto tot mirant la tira còmica i deixant la paraula a tres col·laboradors que reflexionen sobre temes candents.

Per acabar, la lectura, una mica de música, amb músics de Salt i d’altres llocs, una mica de literatura d’uns valents participants,i una mica de fotografia d’uns saltencs que miren el poble als ulls.

Aquesta revista que teniu entre les mans és vostra, cosa que vol dir que s’hi pot participar, opinar, intervenir… fotos, idees i col·laboracions hi són benvingudes!