La Farga és un d’aquests bars pels quals hi he passat per davant mil cops i encara no m’havia aventurat a entrar-hi. Està situat a tocar del carril bici del carrer Sant Dionís, una mica abans d’arribar al parc Monar, i té unes tauletes a fora que conviden a aturar-se i seure una estona a l’ombra.

Text i foto: Júlia Olcina

5sentits-lafargaAvui hem vingut amb una companya de la revista per fer un vermut i veure què ens hi trobem. D’entrada, descobrim que no hem arribat en hora punta, és mig matí i el bar està força tranquil, així que tenim la sort de trobar lloc a la terrassa. Si haguéssim arribat a l’hora d’esbarjo de l’Escola d’Adults Les Bernardes o de l’institut Vallvera, el lloc seria ple, ja que el propietari ens explica que La Farga és gairebé el bar dels alumnes i els professors d’aquests centres,  que es troben ben bé al costat. Professors i alumnes solen acudir a fer un mini amb patates a mig matí, a prendre un cafè o a gaudir d’un plat combinat a l’hora de dinar. Sovint, l’ambient adolescent omple l’espai d’un aire primaveral, de vitalitat i de complicitats estudiantils.

Entrem per demanar un aperitiu i veiem que l’interior del local és ample i lluminós. Un gran mirall que ocupa la paret d’enfront de la barra dóna profunditat a l’espai i reflecteix la llum que entra per la façana. El televisor està engegat, però en silenci, cosa que s’agraeix i permet que ens envolti un so molt més suau i agradable: el remor de les converses.

Només creuar la porta, ens crida l’atenció una taula gran que hi ha al costat de l’entrada, plena de revistes i fullets informatius; entre ells, hi ha força pamflets de la PAH. I és que La Farga és un bar compromès amb la causa dels afectats per la hipoteca. Cada dilluns, de cinc a vuit del vespre, el bar esdevé un espai on pots acudir i aportar el que vulguis a la causa: aliments, estris per a la llar, joguines de nen, roba de casa… tot és benvingut, ja que de ben segur li donaran una utilitat als pisos del bloc ocupat per famílies desnonades que hi ha al poble.

Com que encara no és l’hora de dinar, ja provarem els plats combinats en una altra ocasió; de moment fem una cervesa fresqueta i un mini fred. S’està molt bé a la terrassa de fora, sobretot si l’amo del bar no està gaire enfeinat i s’acosta a donar conversa,  ja que es nota que és d’aquelles persones sociables de mena, que li agrada conèixer la clientela i gaudir de la companyia.

Una mica abans de marxar, entra una parella de veïns ben atabalats. Ens diuen que els volen fer fora de sa casa i necessiten ajuda; demanen un contacte amb algú de la PAH, sabent que el bar és un establiment solidari. Ràpidament, busquem números de telèfon i comencen les trucades… S’activa, així, la cadena que els posa en contacte amb la PAH. No estan sols!

Finalment, marxem, amb la sensació que La Farga és un bar que fa veïnat, un lloc de convivència on la gent que hi va no és anònima, perquè t’hi fan sentir acollit i ben tractat. Tornarem!

Bar – Cafetgeria La Farga
C/ Sant Dionís, 45.
Tel: 629 48 72 22