Text: Isabel Hidalgo

 

Pastís d’aniversari per al SALT THE MÚSICS

stmSi esteu buscant músics, no hi ha res més fàcil que venir a Salt i aixecar una pedra, picar un timbre o anar a fer un toc a qualsevol bar. Som un poble ple d’artistes inquiets de moltes disciplines, però sobretot de músics amb moltes ganes de mostrar al món tot el que saben fer… I arran d’aquestes ganes i inquietuds, un grup de joves l’any 2002 va decidir demanar ajuda per muntar una mostra de grups saltencs, la qual va esdevenir el naixement del Salt The Músics, l’actual concurs de grups de música novells de Salt. El projecte s’organitza des de l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Salt, en col·laboració amb la Casa de la Música\La Mirona i els estudis Soundclub d’en Lluís Costa.

El Salt The Músics és un concurs diferent a la resta dels que s’organitzen a les comarques gironines, perquè sempre s’ha volgut promocionar  tots els grups que hi participen, i no només el guanyador. Així que totes les agrupacions fan tot el procés: una formació en tècniques d’escenari, un concert a La Mirona i gaudeixen d’un dia de gravació amb en Lluís. D’aquesta manera tots poden adquirir coneixements a l’hora de fer un ”bolo”, poden mostrar les seves cançons al públic que es congrega a la sala de concerts i poden descobrir com és gravar un tema en un estudi professional. I a més, tothom pot escoltar-los en el CD recopilatori de cada edició! Un procés de 6 mesos d’intensa feina i boniques sinergies.

Recordeu algun dels grups que hi han participat al llarg d’aquests 10 anys? Segur que us sonen noms com Zowie, La Banda del Yuyu, Sarcop, The Row o Sibaritas; segur que heu escoltat dins la Festa Major guanyadors com Most, Free Taxis, Nadies o Objetivo tu Cama, o teniu amics que havien tocat amb Bikini Summer, Beware o Human Ashtray… Tots ells, entre d’altres, formen part de la història d’aquest concurs que s’ha consolidat com un dels més atractius dins les nostres comarques.

I tot això ho recollim enguany en una edició especial, ja que celebrem els 10 anys d’aquesta iniciativa que va sortir dels propis joves, i que esperem que duri molts anys. 8 grups són els candidats a optar al premi aquest 2013: la Banda dels Diables d’en Pere Botero, Girrec, Última Calle a la Izquierda, Sentio Común, Ulalume, The Nuss, Middlesex i The Joke. El premi està dotat amb 300 € en metàl·lic, una promoció i tocar dins dels actes de la Festa Major 2013.

Tanmateix, els 10 anys els volem celebrar com es mereixen, amb un concert únic que comptarà amb la presència de grups guanyadors de les edicions passades que s’aparellaran amb artistes i bandes de renom de l’escena local saltenca. Així doncs, podreu veure sobre l’escenari del Teatre de Salt el dia 25 de juliol a la tarda, en Sitofonk rapejant amb en Nito Figueras, els Nadies en col·laboració amb els Mondoo i en Puntí, els Morphium acompanyats d’en Costa59, la M. Rosa i en Tom Hagan, els Sávats i els Véase pág. 57 junts, el rock dels Free Taxis amb la música clàssica d’en Daniel Regincós, i una barreja explosiva que comptarà amb músics de La Banda del Yuyu + Most + S de No + Objetivo tu Cama. En aquesta festa també podreu veure en directe el guanyador d’aquesta edició i podreu adquirir el CD recopilatori que inclourà els grups d’enguany i totes les col·laboracions.  Volem que sigui una gran festa, una gran trobada de tots els amants de la música del nostre poble, i ens agradaria que, entre tots, poguéssim bufar les espelmes del pastís d’aniversari per demanar el mateix desig: que la cultura sigui un motor del nostre poble, que dia a dia creixin joves saltencs que s’expressin a través de la música i que el Salt The Músics pugui donar-los suport durant molts anys més!