portada-05Aquest cadenat que obre la nostra revista és el que ens trobem tots davant de la voluntat de crear una societat més justa i equilibrada. Aquests edificis tan borrosos i difícils de veure i fer servir són els recursos disponibles que es podrien repartir segons les necessitats i no per fer el joc insà dels més poderosos. Malgrat això, amb la força que dóna la convicció d’una causa justa, algunes cadenes es trenquen.

Celebrem amb la plataforma antirepressiva la victòria que va significar l’anul·lació de la multa per manifestar-se a Salt l’agost del 2011 contra el racisme i el discurs d’un partit xenòfob representat a l’ajuntament. L’últim acte de la revista el juny de l’any passat s’havia fet conjuntament amb la plataforma per denunciar-ho i donar suport a la campanya. Bravo per no deixar-se fer callar!

D’altra banda, s’acaba d’iniciar al nostre poble una campanya per obrir les portes dels llocs públics, amb el nom “Volem les claus”, les d’aquests espais. En altres números hem parlat de la necessitat de tenir centres cívics al poble. A veure si, per fi, Salt aconsegueix reobrir punts de trobada, oferir espai a les nombroses entitats i proposar una oferta cultural i social adequada a les necessitats de la gent que hi viu.

Us convidem a descobrir el número cinc de la nostra revista, collita estiuenca!

Posem el focus en aquesta “notícia” quotidiana i dramàtica, la dels 500 desnonaments diaris a l’Estat espanyol (1r sem. 2012 segons el Consejo General del Poder Judicial). Aquí a Salt, molts de nosaltres ho hem patit en primera persona. Hem anat a conèixer aquestes persones i altres que pertanyen a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, la PAH, que va ocupar fa uns mesos un edifici buit per construir la seva obra social i política.

Recordarem també una altra ocupació que va ser la més sonada de les comarques gironines, la de la Maret de final dels anys 90. Una fàbrica d’embotits reinventada en un centre social i cultural que va tenir uns anys d’activitat frenètica. Ara, canvi d’època, el centre ha deixat lloc a un concessionari de cotxes de luxe…

Hem tingut el plaer de fer parlar dues ballarines i esperem que, en llegir-ho, se us mouran les cames de les ganes que us faran venir de ballar! La dansa com a expressió, com a comunicació i com a eina terapèutica de la boca de dues professionals, una de dansa cubana i l’altre de flamenc. D’altra banda, tornem a comptar amb la petjada dels nostres fidels aliats, Gerard Canadell per a les fotos, Xevi Felip i Alex Martín per a les il·lustracions i la tira còmica. Ens ofereixen la seva mirada personal i crítica, molt valuosa.

L’artista Manel Bayo ens parla sense mossegar-se la llengua de l’art a Salt, de la seva obra i de la societat saltenca en general. Una brasilera i una portuguesa ens donen a conèixer un senegalès del poble, una estona amb una cantant lírica russa i un altre moment amb un arqueòleg del paleolític. I sense allunyar-se del poble, descobrim el projecte musical de Saltsazz i celebrem el desè aniversari de Salt The Musics. La volta al poble s’acaba amb una visita a les escoles bressol i altres opcions que s’ofereixen als pares dels menuts.

En fi, que gaudiu de la lectura! Reaccions, crítiques i propostes benvingudes!*