bancdeltempsQui sou? Descriviu-vos en quatre línies.
Som un grup de persones i entitats que creiem que les persones  poden transformar la seva realitat a través del suport mutu. El Banc del Temps és un instrument innovador d’àmbit social, que funciona  en l’àmbit local i ¡els pobles de proximitat. L’eix vertebrador és el temps, la gent i les activitats. Consisteix a donar i rebre sense fer ús dels diners, i donar valor a allò que som i no al que tenim.

Quan es va crear la vostra entitat?
El grup motor va començar a moure’s fa poc més d’un  any.

Amb quins objectius o finalitats us vau reunir?
Bàsicament l’objectiu primer es fomentar la relació entre diferents persones per compartir temps i habilitats, per resoldre petits problemes, o aprendre qualsevol cosa que sigui del teu interès.  Només cal ser major d’edat i tenir ganes de compartir.

Quines activitats dueu a terme? Quines són les properes activitats de la vostra agenda que destacaríeu?
Fem intercanvis entre dues persones, tallers (intercanvis grupals), acabem de fer la I Jornada del Banc, sortides, dinars…

També tenim unes hores solidàries que ens permeten arribar a persones i a entitats que ens ho demanem i a qui  podem donar un ajut.

Té Salt una societat civil activa?
En aquest poble, des de sempre, hi ha hagut inquietuds socials que l’han permès tirar endavant i millorar dia a dia. Sí que és veritat que hi ha  grups de persones inquietes socialment que fa que pertanyin a més d’una associació i que amb els seus esforços, que han ofert de forma desinteressada, han volgut ajudar i millorar el nostre poble.

Quin paper creieu que juguen les entitats a Salt?
Crec que ja quan es va demanar la independència es va veure clar que el moviment ciutadà encapçalat per una colla de saltencs,  darrere dels quals també hi havia  un munt d’associacions i entitats que s’hi van adherir, va crear una força que va ser cabdal per construir junts el nostre poble.

Ara també trobem entitats i veïns/es que comparteixen activitats i treballen plegats per millorar dia a dia el nostre municipi. Això és molt enriquidor.

Digueu una cosa bona del poble i una de dolenta. Què milloraríeu de Salt?
Bona: el teixit social del qual hem parlat, la gran quantitat d’associacions i entitats que té el poble de Salt , molt poques desapareixen i cada any n’hi ha alguna de nova.

Sempre que hi ha una entitat que demana col·laboració a altres per engegar un projecte , ja saps d’entrada que n’hi haurà una colla que participarà en la iniciativa.

Dolenta: ara com ara la mobilitat. Ja fa uns anys que han anat marxant saltencs  a viure cap als pobles del voltant i ara també hi ha jovent que, per la dificultat de trobar feina aquí,  en busca en altres països europeus.

banc-temps-fotoConeixeu altres associacions similars a la vostra? Què us diferencia d’elles?
El que tenim en comú la majoria és el temps i l’esforç que dediquem per tal de tirar endavant la nostra entitat. Molts d’elles amb pocs recursos econòmics  però molt bons recursos humans.

Participeu dels esdeveniments del poble? (Sant Jordi, Festa Major…)
Ara com ara hem participat a la Fira del Trasto i la Ganga fent difusió del Banc.

I aquest darrer Sant Jordi hem fet paradeta intercanviant llibres usats. Va ser un èxit; n’estem molt satisfets.

Utilitzeu instal·lacions culturals del poble? Trobeu que els mecanismes per demanar i aconseguir usar les instal·lacions culturals del poble són adequats?
Per a la I Jornada que vam fer el mes passat vam fer ús de la Coma Cros. Els mecanismes són els habituals i en pocs dies es pot resoldre la petició.

Teniu local? On és?
El nostre punt de trobada és l’Hotel d’ Entitats. Utilitzem l’espai d’una de les entitats organitzadores del Banc. Allà fem l’acollida de nous socis, reunions i fins i tot algun intercanvi o taller.

Teniu relacions amb altres entitats del poble? Quina mena de relacions?
En el grup motor som diverses associacions i es coneix la tasca que du a terme el Banc. A part, es mantenen contactes amb altres per temes de col·laboració i difusió.

Teniu relacions amb entitats d’altres pobles o països? De quina mena?
Ara com ara no. El nostre treball es centra en el poble de Salt i rodalies. I també tenim relacions estretes amb els altres bancs del temps.

Com descriuríeu la vostra relació amb les administracions: Ajuntament, Generalitat, Govern central?
Bàsicament els contactes els tenim amb L’Ajuntament, i ara com ara les relacions han servit per dur a terme objectius que ens havíem proposat, i això és bo, molt bo!

 

Dades de Contacte:
bancdeltempsdesalt@gmail.com
wwww.bancdeltempsdesalt.org
Despatx 1.02 Hotel Entitats de Salt
972 24 51 87