Espai Salt

 espaisalt@gmail.com
www.espaisalt.wordpress.com
Facebook i Twitter:
Espai Salt / @espaisalt

 

espais-salt-17190Salt és un municipi de 30.000 habitants amb multiplicitat d’iniciatives de les diferents entitats i persones que hi conviuen. Tot un reflex de la riquesa i diversitat de Salt. No obstant, hi ha una manca d’espais de proximitat i comunitaris adreçats a les persones i a les entitats. La necessitat d’un o més centres cívics/socials a Salt és una qüestió que fa anys que apareix i s’expressa des del sector associatiu i altres espais de participació del poble.

La Factoria Cultural Coma Cros s’ha presentat reiteradament com el macroprojecte cultural del municipi,  però a dia d’avui se’n desconeix el pla d’usos i encara no ha respost a la necessitat d’espais, serveis i recursos per a les persones. La gestió de la Coma Cros és actualment exempta d’un projecte públic i participat, confusa, sense protocols i amb limitacions d’ús.

Davant d’aquesta situació a la tardor del 2012 neix l’assemblea Espai Salt, una iniciativa de veïnes, veïns i entitats de Salt amb l’objectiu de trobar una solució definitiva a la manca de centres cívics/socials al poble. Es tracta de reunions obertes i assembleàries, en les quals s’ha reflexionat i debatut sobre la necessitat d’espais comunitaris a Salt, sobre quins models d’espais de participació ens agradaria tenir al poble i sobre els diversos projectes i inquietuds que hi tindrien cabuda.

Al mes de gener des d’Espai Salt es van organitzar unes jornades formatives per conèixer i debatre sobre models d’espais comunitaris. Van exposar les seves experiències centres autogestionats de Barcelona, com Can Batlló, l’Ateneu 9 Barris oel Casal Prosperitat, i de Girona la Mancomunitat de Santa Eugènia. La jornada va ser una bona oportunitat per descobrir que existeixen diferents models de gestió comunitària d’equipaments en els quals la ciutadania té un paper central. L’autogestió és una forma d’entendre el compromís i la responsabilitat, i al mateix temps, mirar d’assegurar una bona aplicació dels recursos. Tots aquests models es basen en la participació permanent de la ciutadania.

El mes d’abril de 2013 es va publicar el “Manifest pels espais comunitaris populars a Salt” amb el suport inicial de 20 entitats i unes 50 persones a títol individual. S’ha continuat fent un treball de difusió amb el propòsit d’anar ampliant el suport i de mostrar el posicionament de l’Assemblea amb relació al procés participatiu iniciat per l’Ajuntament de Salt.

De fet, al març de 2013, l’Ajuntament de Salt va anunciar la proposta d’iniciar un procés participatiu per redefinir els usos de l’Ateneu d’Entitats de la Coma Cros amb l’objectiu de situar-hi el primer Centre Cívic de Salt. Una proposta que, després d’anys d’inacció i d’una gestió privativa de la Coma Cros, entenem que apareix com a reacció a l’activitat generada per l’Assemblea Espai Salt.

L’Assemblea Espai Salt forma part en la comissió organitzadora del procés participatiu recollint el treball fet, entenent que ha estat desencadenant del procés, però sobretot amb l’objectiu de seguir-lo de ben a prop i assegurar que es garanteixin els acords del seu manifest.

Per tal de portar aquestes reivindicacions al carrer, l’Assemblea Espai Salt iniciarà aquest estiu la campanya “El poble vol les claus”. Aquesta campanya pretén escenificar simbòlicament i  a través d’activitats a l’aire lliure, l’apropiació per part del poble de les claus per obrir les portes a poder decidir, a prendre part, a trencar cadenats… dels espais comunitaris i socials del poble.

Pensem que Salt necessita espais de trobada que articulin la xarxa associativa i vinculin persones i entitats. Espais no per fer-ne usos exclusius, sinó per compartir-los. Llocs de trobada on relacionar-nos, i treballar en projectes col·lectius que ens enriqueixin com a poble.

Des de l’Assemblea Espai Salt, convidem tots els saltencs i saltenques a sumar-se al manifest i participar a les trobades que l’Assemblea realitza periòdicament.

 

Il·lustració: Xevi Felip Cat / grafixcat