Vera, cantant lírica de Rússia

La Vera Krasnoperova és una mare com tantes, però l’altre dia a l’escola bressol dels seus bessons van quedar bocabadats: ella va venir a cantar per tots els nens de l’escola. I de seguida va transportar tothom al món peculiar dels cants populars russos. S’ha de dir que la Vera és russa, cantant lírica i porta molta energia i bon humor a sobre!

Text i foto: Laure Duplay

 

VeraDe quina part de Rússia ets?
Sóc de la República Udmurtia, a 1.000 km de Moscou cap als Urals.

Com vas arribar aquí?
El 2006 vaig acabar els estudis universitaris de cant popular rus. Em van fer una audició per treballar en un grup, de solista. Ells cantaven, però sobretot ballaven: cants tàrtars, jueus i de diferents països. Vam venir un mes i mig de gira a Espanya: Extremadura, Galicia.. .Jo, que no havia sortit mai de Rússia!

Com ho vas viure?
A l’agost allà comença la tardor. En arribar, a la nit, ja feia calor. Sortint de l’autobús, em semblava entrar en una sauna. Després em va encantar, prenia el sol quan la gent s’amagava! Vam acabar amb una setmana a Calella. I allà vaig pensar de quedar-me a viure aquí, encara que no sabia ben bé com vivia la gent. Em va agradar la gent, molt més oberta i alegre que a Rússia, que em saludava amb somriures. I vaig decidir venir a viure a Girona, que havia visitat.

Vas tornar a casa i fer les maletes?
Sí, van passar tres mesos per obtenir el visat i vaig venir aquí sense saber parlar ni una paraula, sense conèixer ningú! Vaig anar a viure a casa d’una russa, coneguda d’una amiga de la meva mare. I vaig buscar feina. Una noia del meu poble em va ajudar. Vaig cuidar un avi, una persona molt bona. Vaig començar a conèixer la família de l’avi; fèiem vacances junts. Després d’un any vaig conèixer el meu home!

Com vas aprendre la llengua?
Tenia clar que necessitaria el català per viure aquí, vaig visitar totes les llibreries de la meva ciutat i voltants per encarregar gramàtiques catalanes inclòs via Moscou, però va ser inútil, ningú sabia de quina llengua els parlava, així que vaig venir a Girona amb el diccionari Rus-Espanyol sota el braç.Després  de conèixer el meu home, vaig fer un curs intensiu a l’EOI, el B i llavors ja vaig poder parlar català.

Vas continuar cantant?
En arribar aquí, volia cantar. Vaig entrar en un cor amateur: Sabanova on vaig conèixer més músics Una cosa va portar a l’altre i després d’una audició vaig entrar a cantar a la Capella de Musica de la Catedral, on canto actualment. Més a més canto en el Cor de Cambra de la Diputació de Girona. I amb els Amics de l’Òpera de Girona amb els quals l’any passat vam actuar al Teatre Liceu interpretant l’ópera  la Forza del destíno de Verdi .

I ara?
Intento treballar només de la música. Ara estic de reforços en el Cor de Cambra del Palau de la Musica Catalana .  Amb els quals aquest estiu interpretarem l’òpera Norma de V. Bellini al  Festival de Música de Peralada. l L’any passat, hi vam cantar l’ópera Il Trovatore de G. Verdi. Recordo com a anècdota, al primer assaig, estava a l’aire lliure ivam tenir acompanyament de les cigonyes que viuen allà i em va caure una a un palm de la meva esquena!

Què et va sobtar d’aquí?
Aquí veia que les coses estaven fetes per a la gent que hi viu, no només per als que tenen cèntims: les carreteres, autobusos per als minusvàlids.

Què trobes a faltar aquí?
La família i les amistats. Costa molt trobar amistats amb una certa edat. Falta la complicitat que dóna haver crescut junts.

També trobo a faltar trepitjar la neu, tenir les pestanyes blanques, gaudir dels dies de sol amb neu, quan tot és blanc, tot brilla!

Què diferencia la gent d’aquí i d’allà?
Allà la gent pot ser en principi és una mica més seca però quan laconeixes,  és molt més propera que aquí. Aquí la gent és més amable però allà és molt més fàcil, no és tan oficial., .  Aquí és molt provisora i organitzadai allà és més espontani. De fet, em falta una mica organitzar-me, crec que és molt rus!

Què hi feies, a Rússia ?
Treballava al negoci familiar, en una botiga de pells, roba de dones. A la gent li agrada molt el visó, demanen crèdits al banc per poder comprar abrics de visó! No marxaran de vacances, però tindran el seu abric!

Com és la teva ciutat?
És gran com Girona, però els edificis estan envoltats de grans zones verdes. Tenim sort que encara hi ha cases de fusta de les d’abans i s’en fan de noves amb el seu jardí i hort. En canvi aquí hi ha grans zones on tot es asfalt i formigo.

Per cert, com és que vénen tants de russos a Espanya últimament?
S’ha posat de moda i tothom ve! Ara és Espanya per a les vacances i els Emirats Àrabs per a temes de feina o arreglar les dents! Abans era Turquia, Grècia… va canviant!

Per acabar, vols dir alguna cosa sobre els teus bessons?
Els nens… No hi ha res millor al món. Són l’alegria de la vida. A vegades em paro i els miro, és com una màgia!

RÚSSIA

Capital: Moscou
Població: 142.703.200  (9è )
Àrea geogràfica: 17,075,200 km2 
Clima: continental per la majoria dels russos, i de polar a subtropical segons les zones.
IDH (índex de desenvolupament humà): 0.788 (55è)
Esperança de vida en néixer (anys): 69,1
Anys esperats d’instrucció per a un nen (anys): 14,3
Taxa d’alfabetització: 99,6
Idiomes: rus i altres llengues cooficials a les repúbliques que la componen (més de 100 llengües presents a Rússia)
Règim polític:  Federació russa
Moneda: ruble
Economia: una de les 10 economies més important al món, amb coneixements cientifics i tecnics molt avançats i amb molt de petroli, gaz natural i metals. Es caracteritza també per les inegalitats de  ingressos i la corrupció.

(fonts http://hdr.undp.org (ONU) i wikipedia)