30 anys de jocs a la Ludoteca de Salt

El juny del 1984 la Ludoteca de Salt va obrir les seves portes, 30 anys de jocs i joguines per als infants. Aprofitant l’efemèride volem posar en valor la tasca que es fa a la nostra ludoteca.

Text: Èlia Llinàs i Pere Serrat

 

foto-263-petita

Foto: Ludoteca de Salt

A Salt tenim la sort de tenir una de les 7 ludoteques públiques de la Generalitat de Catalunya. Les ludoteques són centres que possibiliten, afavoreixen i estimulen el joc infantil proporcionant espais aptes i materials lúdics diversificats, amb l’objectiu d’ajudar en el desenvolupament integral de la personalitat del nen.
La vida dels infants no es pot concebre sense el joc, que és un impuls, una activitat lliure i espontània, feta amb alegria, plaer i capaç de generar experiències molt positives. Jugar és la seva manera de tocar, mirar, inventar, descobrir i explorar l’entorn que els envolta, i els permet conèixer i fer-se seu el món on viuen. El joc és terapèutic en molts sentits, és el llenguatge dels nens, la millor manera d’entrar al seu món on la imaginació i la diversió hi tenen un lloc destacat. Però a més, el joc permet créixer, desenvolupar-se i socialitzar-se amb els companys com a aprenentatge per a la convivència social.

Les activitats lúdiques riques en formes i propostes ajuden en tots els aspectes del procés de creixement dels infants:
− Ajuden al desenvolupament de l’enginy, la curiositat i el pensament lògic i estratègic, que són la base per als aprenentatges intel·lectuals (jocs de construccions, jocs de reflexió i estratègia, etc.)
− Estimulen la superació personal, buscant nous reptes i noves habilitats (trencaclosques, jocs de construccions, etc.)
− Donen oportunitats d’expressar sentiments i alliberar tensions, ajudant així a l’afectivitat i la salut emocional (representació de titelles, jocs de disfresses, etc.)
− Afavoreixen la interiorització de pautes i normes de comportament social i de relació amb els altres (jocs de taula, raonar en situacions delicades, ordenar i recollir els jocs, etc.)
− Faciliten la sociabilitat i interacció amb els altres i potencia l’expressió verbal i corporal (jocs d’imitacions, de vocabulari, moviment, balls, etc.)

foto: Pere Serrat

foto: Pere Serrat

Per tot això, i mig en broma mig seriosament, l’Helena (educadora de la ludoteca) ens va dir que “defenso aferrissadament la importància, sobretot en la primera infància, del joc…és molt aconsellable, en nens i nenes de 0 a 7 anys, que puguin anar a un lloc com la ludoteca i només jugar i experimentar, sense pressions”.

Si ens acostem a la ludoteca de Salt hi trobarem l’Helena, la Marta i la Sílvia que dinamitzen el joc – sigui lliure o dirigit – , fomenten la relació i interacció positiva entre els grups d’infants, proposen tallers, moderen el temps i els ritmes dels jocs, vetllen per la correcta utilització dels jocs, posen pau quan cal i sobretot juguen amb els nens!

La ludoteca voldria ser un espai de lliure accés, com ara les biblioteques públiques, però per raons d’aforament fa temps que és un equipament on cal la inscripció prèvia dels infants i les famílies. Com en podem gaudir? Disposen de diferents tipus de serveis, tots gratuïts i oberts a tot el poble, que atenen uns 230 infants i 70 famílies cada any, amb llista d’espera per la gran demanda de nous usuaris.

Nens sols, de dilluns a divendres tarda.
1r torn: infants de 5 a 9 anys (de 17 h a 18.45 h)
2n torn: infants de 10 a 14 anys (de 18.45 h a 20 h)
Per fer la inscripció prèvia cal anar-hi acompanyat del pare, mare o tutor legal. En cas que l’infant estigui 3 dies sense assistir a la ludoteca sense avisar, es perd la plaça i entra el primer de la llista d’espera. S’hi pot assistir un o dos dies a la setmana.

Espai familiar, dimecres tarda.
Es tracta d’un espai per al joc en família, pensat per a pares i mares amb infants a partir de 2 anys.
1r torn: primer i tercer dimecres de cada mes (25 famílies)
2n torn: segon i quart dimecres de cada mes (25 famílies)

Espai mixt, dijous tarda.
Es tracta d’una proposta específica de la ludoteca de Salt de la qual estan molt contents. Conviuen i comparteixen espai de joc tant les famílies com els nens que vénen sols. És una bona manera d’optimitzar l’espai i de fomentar interaccions entre infants que poques vegades van acompanyats per adults amb altres models familiars; els nens aprenen relacions pares-fills diferents i s’ajuda a crear vincles de convivència entre diferents sectors de la població.

foto: Pere Serrat

foto: Pere Serrat

Visites escolars, 3.500 nens cada any
Totes les escoles de Salt, des de P-4 fins a primer d’ESO, fan una visita durant el curs a la lLudoteca, per passar una bona estona tot jugant. A cada grup d’edat s’ofereixen els materials lúdics més adients, però les ludotecàries ens confessen que els nens i nenes tenen una especial predilecció pel racó de joc simbòlic. Siguin de l’edat que siguin, si els deixessis escollir lliurement s’acostarien a les cuinetes, botigues, nines, etc. “fins i tot alguns alumnes de primer d’ESO” ens diu la Sílvia mig enriolada.

A la Ludoteca hi podem trobar joguines i jocs de tot tipus i per a totes les edats, organitzats en diferents espais segons la tipologia de joc. Però no només això, sinó que a més, gràcies a la programació que les ludotecàries fan, cada mes hi ha un centre d’interès diferent que s’estableix com a eix de totes les activitats. El passat mes de novembre tot girava entorn els jocs matemàtics i de construcció. També s’han centrat en la màgia, els jocs del món, etc.

La Ludoteca, ubicada al darrere del Centre de Formació d’Adults, és un espai ampli i acollidor, amb zones diferenciades per als diferents jocs i tallers que s’hi fan. Això sí, als nens i nenes els agradaria tenir un espai exterior, una plaça on poder jugar, un pati, un sorral!! L’article 7è de la Declaració dels Drets dels Infants diu que “l’infant gaudirà plenament de jocs i entreteniments, els quals hauran de ser orientats cap a les finalitats perseguides per l’educació: la societat i les autoritats públiques s’esforçaran per promoure la satisfacció d’aquest dret”. A nosaltres, des de 17190 univerSalt, se’ns acut que la misteriosa plaça de darrere Les Bernardes, envoltada de tanques, potser podria tenir aquest ús.

Les ludoteques també tenen una funció comunitària, d’intervenció amb l’espai proper, el barri, el poble. És per això que també han fet accions destinades a relacionar-se i dinamitzar aquest entorn com la Fira d’Intercanvi de Joguines (5 edicions), els jocs a les places, col·laboració amb la setmana de la mobilitat, setmanes culturals a les escoles, etc. També col·laboren amb el Centre de Recursos de la Gent Gran, el Casal de la Gent Gran i Centre de Dia, fent activitats conjuntes com tallers per aprendre jocs tradicionals (jocs de cartes, dòmino, petanca, etc.) o altres coneixements que els avis transmeten als nens i els nens als avis (fer mitja, ombres xineses, papiroflèxia). És una bona iniciativa! Es fomenten les relacions intergeneracionals i els vincles de convivència: arrande conèixer-se a la Ludoteca, avis i nens es saluden pel carrer, trenquen desconfiances, s’apropen…

foto: Pere Serrat

foto: Pere Serrat

En una societat com l’actual, amb cada vegada més famílies amb un sol fill, on el temps escasseja tant, els habitatges són llocs reduïts, i els carrers i places potser no són prou aptes per als jocs lliures dels nens, es posa de manifest la importància dels espais lúdics públics. Els infants tenen els dies i part dels caps de setmana ocupats en activitats extraescolars que sovint no trien i estan totalment encaminades a fer encabir més coneixements als seus caparrons amb l’objectiu de “programar” persones adultes que puguin competir per als millors llocs de treball. Aprendre anglès és l’obsessió número 1 de les famílies! Els nens reben joguines i jocs de taula a vegades amb desmesura, però els adults no tenim prou temps per jugar amb ells, i sovint falten companys de joc, altres nens i nenes per compartir jocs i aventures. Tots sabem que per jugar una partida de parxís divertida calen 4 o 6 jugadors i disposar d’un parell d’hores per a la diversió!

El temps, l’espai, els companys de jocs i les joguines estan assegurats a la Ludoteca de Salt!! Vina, anem-hi tots a jugar!

 

Més info:
LUDOTECA LES BERNARDES
C. Sant Dionís, 42. 17190 Salt
Tel. 972 241 128 i 972 245 233
ludo.salt@gencat.cat
 
 
 

Tot va començar al pis de dalt de les Bernardes…

El mes de juny de l’any 1984, un any després de la independència de la nostra vila, es va inaugurar a Salt la ludoteca. En un principi es va ubicar al pis de dalt de les Bernardes amb quatre coses, però de seguida va anar creixent i ja sigui per la novetat, pel servei o per l’empenta dels seus professionals que va ser tot un èxit. En Xavier Fàbrega i en Josep Mª Daban van ser els qui estaven al capdavant dinamitzant les activitats, organitzant i gestionant tot el que comportava aquest nou espai educatiu.

El seu testimoni, i la seva essència perviu en el que ara és la ludoteca, tal com ens diu l’Helena, educadora de la ludoteca actual.

 

Una Ludo… què?

Josep Maria Daban

 El mes de juny de l’any 1984, Salt va gaudir del privilegi de ser un dels primers municipis que comptava amb una Ludoteca .
La inauguració de la Ludoteca significava una innovació educativa i social, que utilitzava el joc com a recurs educatiu i de sociabilització.
L’expectació era enorme, ja que els infants de llavors desconeixien el que era un lloc com aquell, ple de joguines i ple d’amics amb qui compartir-les.

Recordo que cada dia hi venien tants infants i adolescents, que només podíem acceptar-ne fins a un límit de 50, per tal d’evitar un aforament excessiu.

En la Ludoteca es juga, i de la mà del joc, també s’han fet moltes activitats i tota mena de tallers, que han contribuït a fer que els nostres infants creixin i es desenvolupin en un medi socioeducatiu de molta qualitat.

Ara han passat 30 anys i la seva tasca, des de llavors, és com la d’una formigueta que va cultivant dia a dia valors molt importants: L’afectivitat, la convivència, la tolerància, les destreses, la imaginació, la creativitat, el llenguatge, l’empatia, la diversitat, la cooperació, la cultura, l’estratègia, la coordinació, la memòria, uff! I tant que sí. Un infant allà no perd el temps, el guanya de la manera més divertida!!!

Per la Ludoteca han passat milers d’infants. A molts, els recordo de com eren llavors: en Toni, la Iolanda, en Marc, l’Arnau Faixò, en Xavier, la Ouassima, la Marta, la Irma, en Mohamed, en Josep, en David, en Xele, la Sònia, en Juanca, en Ferran, la Goretti, en Fermín …

Ha estat un plaer el formar part de l’equip de professionals que han participat, en fer que, la Ludoteca sigui una entitat coneguda i estimada per tots els ciutadans de Salt!

Un brindis per aquests 30 anys !!

 

 

Quatre preguntes a en Xavier Fàbrega

Durant quins anys vas estar a la Ludoteca?
Des del 1984 fins a principis dels 2000. No ho recordo exactament, cap el 2002/3

Quina era la teva tasca?
Ludotecari, dinamitzador de l’activitat lúdica infantil. Ara bé també tota l’altra feina d’organització i gestió d’un espai educatiu com pot ser una ludoteca. 

Explica’ns on s’ubicava la Ludoteca
La ludo, estava situada al pis de dalt de tot de Les Bernades, fins i tot en el campanar hi havia hagut algun racó de joc! La casa de nines.

Recordes quines activitats i jocs es feien?
Moltes activitats, des de tallers fins a jocs a la plaça! Amb una especial menció a ludoètnia.
Vam fer un equip de tennis taula, vam ajudar a fer una associació de màgia. També posàvem en contacte diferents entitats del poble amb els usuaris de la ludoteca (escoltes, safareig).

Recordes alguna anècdota…algun usuari assidu…
Recordo com a molt interessant la temporada de l’equip de tennis taula. Entrenant com podíem i amb la col·laboració d’en Pep Barrachona com a entrenador.

Com veus la ludoteca actual…
Com si fos ben nova. Plena de vida i entusiasme.

 

 

I parlem amb la Tonyi, usuària d’ara i d’abans…

Nom i cognoms: Tonyi Dueñas Jiménez 
Edat del fill/a:  dos nens de  4 i 7 anys
Servei utilitzat a la ludoteca :espai mix t dels dijous

Des de quan en sou usuaris?
Aquest serà el 3r curs escolar que hi participem

Què creus que aporta al teu fill la ludoteca?
La ludoteca com espai de joc té moltes potencialitats per a tota la família. D’entrada és un espai acollidor i distès, aquest fet fa que només posar el peu a dins ja puguis desconnectar del món estressant que ens envolta i entrar en la dimensió de la imaginació de l’enginy, de la diversió, de l’aprenentatge i de tots els aspectes importants pel desenvolupament de qualsevol edat. Els meus fills cada dijous hi van encantats, són nens alegres, participatius, sociables,  no hi ha dos dijous iguals segons el dia participen d’un tipus de joc o un altre, jocs construccions, jocs de taula , jocs moguts, jocs simbòlics, fer tallers. De vegades em reclamen per jugar i d’altres van altres nens, amb les  educadores i d’altres famílies.

Al final, cada sessió s’acaba amb un joc cooperatiu en el que hi participen tots els nens i els adults que els acompanyen, sol ser un joc molt senzill però que fa que sentis que pertanys al grup encara que durant la sessió no t’hagis relacionat amb el joc dels altres participants.

Què t’aporta a tu?
Al ser un espai adequat al joc et permet estar més relaxat i receptiu que a casa, on molt sovint les “altres obligacions” fan que no sigui un espai tan propici per al joc lliure. 

Què canviaries o milloraries de la ludoteca? 
La dinàmica és molt bona i acollidora això fa que qualsevol persona es senti integrada des del primer moment.

La ludoteca ja fa 30 anys. Si de petit en vas ser usuari, recordes quines activitats i jocs es feien? Recordes alguna anècdota, persona o record…
Recordo que arribaves a la ludoteca (que abans estava al primer pis de “les Bernardes”) i t’apuntaves en un llista i en una gran sala podies jugar amb els clàssics jocs de taula de tota la vida. També hi havia una sala per escoltar música amb auriculars, una altra sala de cuina i el més espectacular era darrera de la porta que portava a la torre de les Bernardes una sala on hi havia les nines o el que ara s’anomena el joc simbòlic.

Era un espai on coincidies amb altres nens de la teva mateixa edat (jo hi anava quan tenia uns deu anys) i podies fer amistats a partir dels jocs.