17190-portada-num07L’altre dia una de nosaltres va anar a l’esteticista a depilar-se. Però en acabar, les cames continuaven peludes, no tant com al principi, però peludes al cap i a la fi. No obstant això, l’esteticista s’entestava a remarcar que havia obrat bé, perquè havia passat les bandes de cera per les cames. I aquí tenim el problema: les mirades de l’una i de l’altra no convergien en el mateix punt…

Aquest és només un exemple molt terrenal de situacions que vivim diàriament en el nostre quotidià més íntim, però que també es reprodueixen en el nostre entorn social. Això succeeix quan sentim que ens volen donar gat per llebre en parlar de temes seriosos. Posem per cas, quan després d’un any de mobilització popular, d’assemblees, propostes per a un centre cívic, l’Ajuntament obviï tot el procés i opti per un model de gestió propi.
En temps on hi ha tanta set com crisi, podríem celebrar el fet que algunes fonts públiques (no totes) tornin a brollar, si no fos perquè la pressió de l’aigua és tan minsa que omplir una garrafa per sadollar la set familiar esdevé prova de paciència.
Les Arrels, escola pública fins ara ubicada al pati de l’escola Mas Masó, ja té nou espai! Però, fins quan? Solucions immediates que perpetuen la provisionalitat… L’arrel del problema, i valgui la redundància, continua pendent. Això sí, la PAH ja no hi és en aquell solar.
I és que el punt de vista és important: no és el mateix ser qui “soluciona” el problema que qui el pateix! Qui rep l’acció se sent ignorat, inescoltat (perdoneu pel neologisme), incomprès o menystingut, mentre que qui exerceix la “solució” (sí, ho escrivim entre cometes) es queda tan ample i salva les aparences! Se’ns ocorren tants exemples de mirades divergents…
Cada cop la gent està més tipa de patir pseudosolucions que res tenen a veure amb els problemes reals. És per això que va creixent un desig de decidir per nosaltres mateixos quina societat volem i fer-nos-en càrrec. En aquest número, saltenques i saltencs, 17190 UniverSalt, de la mà d’uns quants convidats, llença unes quantes espores per imaginar el Salt del futur. Un Salt tan creatiu com possible. Esperem que germinin amb la vostra ajuda. Bona lectura!