firstArt-DSCN9010

Foto: J.Pau Gálvez

 

La Plaça Catalunya es va convertir durant una calorosa tarda d’agost en un mar de vaixells i desitjos. Sí, sí, i no us penseu que parlem d’una piscina mòbil o d’una guerra de globus d’aigua, sinó que ens referim a l’acció artístico-cultural FirstArt Salt

Text: Agnès Cabezas

La caixa de primers auxilis artístics FirstArt va arribar a Salt a finals d’agost passat de la mà de la Mercè Ribera. És tracta d’una iniciativa de cinc artistes holandesos que han preparat deu caixes de primers auxilis amb el material bàsic i necessari per poder desenvolupar una acció artística. Aquests ‘kits’ viatgen d’artista en artista i de ciutat en ciutat arreu del món. Així és com una d’aquestes caixes va arribar a l’escultora Mercè Ribera, que té el seu taller de creació a Salt. La Mercè va saber de seguida que volia fer l’acció a la nostra vila i que volia treballar algun aspecte que tingués a veure amb la varietat cultural de les persones que viuen a Salt.

firstArt-DSCN8992

Després d’una trobada amb diferents persones de l’entorn es va anar tramant la història. El tema i fil conductor de l’acció artística seria el mar, allò que físicament separa Europa d’Àfrica, com a símbol per parlar de les migracions, d’allò que ens separa i ens uneix. Un espai de transició on algunes de les persones que viuen actualment aquí van dipositar les seves il·lusions. Altres, sense tanta sort, hi han perdut molt o fins tot. Així, el projecte FirstArt Salt consistiria en un taller de vaixells de paper a la Plaça Catalunya per poder-hi expressar els nostres desitjos i fer-los surar en un mar de plàstic mogut per tots els participants.

La jornada va començar al voltant de les quatre de la tarda. Els participants de l’esdeveniment ens vam col·locar unes corbates de roba blava on es podia llegir FirstArt Salt i hi havia dibuixat un vaixell de paper. En Moha i en Rachid van anar a buscar uns altaveus i gràcies a la col·laboració del bar Glacé vam tenir música ambient tota la tarda. Al voltant de les cinc es van anar apropant nens i nenes, també alguns pares i es van omplir les diferents taules preparades per fer els vaixells. Els nois del projecte Juguem? també van participar activament de la trobada i van dinamitzar l’activitat ajudant en el procés de construcció dels vaixells de paper.

Un cop construïts els vaixells, tots es van omplir de colors, gomets i els diferents desitjos que els participants van voler expressar: missatges de pau, contra dels diversos conflictes existents al món, a favor dels pobles oprimits, missatges d’esperança per a les persones que han de fer aquesta travessia, etc. Un cop acabats els vaixells, els participants els anaven entregant a en Josep Armengol, qui s’ocupava de col·locar-los un filferro per fer-los surar sobre el mar tot seguit. En total es van fer 159 vaixells que van estar exposats a la Biblioteca Massagran del 15 de setembre al 4 d’octubre del 2014 passat.

Així va anar transcorrent la tarda amb molt bona sintonia, música de Manu Chao o Chambao de fons, alguns tes deliciosos del bar Glacè per fer l’estona més dolça, papiroflèxia i coloraines. Tot capturat per les càmeres de fotos i de vídeo dels col·laboradors que ens vam dedicar a enregistrar l’esdeveniment: l’única condició que demana l’organització FirsArt és que un resum audiovisual sigui penjat com a testimoni de l’acció artística a la seva web. Si entreu a la web http://firstart.nl veureu com Salt forma part de la xarxa europea de llocs on s’ha portat a terme aquest projecte.

firstArt-DSCN9015

Finalment, al voltant de les sis, un cop tots els vaixells estaven preparats per surar, la Mercè, amb l’ajuda dels col·laboradors, va anar desplegant el mar de plàstic enmig de la plaça. Amb so de mar de fons, petits i grans van anar col·locant els més de 150 vaixells damunt el mar artificial, mentre els que l’aguantaven hi anaven donant moviment, tal com si de les onades es tractés. Efectivament, per uns moments, la Plaça Catalunya es va convertir en un mar de desitjos que esperem que d’alguna manera hagin arribat a tots aquells que han hagut de fer una travessia similar.

Col·laboradors: Magrebins Sense Fronteres, Mohamed Chriyaa, Rachid Essafri, Rachid Laazzaoui, Ikram el Hyani, Nabil Sultan, Pau Gálvez, Francesc Ortega, Agnès Cabezas, Josep Armengol, Anna Soler, Carlos Maronna, Issam Barahhouni, El Houssaine Habboub, Ikramita, RK Estudio.