cau-1280-unsalt

Una quinzena de joves han participat aquest estiu al primer camp de treball de la vila, organitzat pel Cau de Salt i amb la col·laboració del projecte Juguem?, Ràdio Salt i l’associació El Blauet.

Text: Isaac Pérez, Afra Cubarsí i Guillem Tarrés, membres del Cau de Salt. Fotos: Guillem Tarrés

En els últims anys hem vist que l’oferta d’activitats per a joves al municipi de Salt (i de forma generalitzada, arreu) ha augmentat i ara els joves tenim un ventall ampli d’activitats on podem triar quines volem fer, més enllà dels tradicionals casals d’estiu.
Respecte altres anys ara és més fàcil apuntar-nos a un curs de cuina, tallers de percussió i arts escèniques o fer un curs que ens doni les claus per tenir el nostre propi hort. Les activitats han canviat i busquen generalment omplir un espai que l’escola ordinària no és capaç de donar, tot i que n’hi ha que segueixen vives com el curs de monitor en activitats de lleure o el de manipulador d’aliments, que comporten l’obtenció d’un títol professional.

cau-1654-unsaltCom és que ha augmentat tant l’oferta?
Hi ha diverses possibilitats i no podem pensar que les respostes que apuntem en aquest article siguin independents entre elles. El més probable és que sigui una suma d’aquests factors:

1.- L’educació en el lleure i les activitats extracurriculars agafen pes en la nostra societat perquè complementem el desenvolupament personal i cada vegada són més pares i/o nens que hi veuen un atractiu i aposten per participar-hi, incrementant doncs la demanda i fent que neixin alternatives no existents fins ara al mercat.

2.- Augmenta el nombre de joves que demanen aquest tipus d’activitats i dins els ajuntaments les activitats per a joves passen de ser una commodity oferida sovint des de les àrees de joventut a ser una necessity (anglicismes econòmics que categoritzen el tipus de bé).

El cas de Salt…
La població jove de Salt s’ha incrementat en els últims anys degut sobretot a les onades migratòries que va rebre el municipi abans del 2010. Segons les dades del padró del 2013 a Salt hi ha 6.161 habitants entre els 0 i els 15 anys. Això és un 20,37% de la població total del nostre municipi.
Podem veure que aquest elevat percentatge de població fa o farà ús de les activitats de lleure que s’ofereixin al municipi.
Actualment el casal d’estiu de l’Ajuntament ofereix 550 places durant els mesos de juliol, agost i setembre. Si la franja d’edat d’aquest casal és de 6 a 15 anys, aquest és un recurs al qual pot accedir un 17,30% de la població d’aquesta franja (3.178 hab).

Per respondre a aquest nou panorama des de l’Ajuntament de Salt i el Consorci per al Benestar Social Gironès-Salt ha nascut el projecte Juguem?, amb el qual l’Agrupament Escolta i Guia Sant Cugat de Salt ha organitzat el camp de treball Un Salt a la diversitat!.
cau-0395-unsaltEl projecte Juguem? fa ús de les places i patis d’escoles de Salt i els converteix en espais educadors i de cohesió social on s’ofereixen alternatives de lleure a la població amb menys recursos. Amb aquest projecte es vol donar resposta a la necessitat emergent d’activitats d’educació no formal per a joves i alhora s’intenta prevenir conductes de risc entre els infants de la mà de tots els agents del municipi, inclosos els veïns i les associacions.

Aquest projecte funciona des de fa més de quatre anys. És un projecte madur i l’Agrupament Escolta Sant Cugat hi ha col·laborat des del principi, de manera que va ser el candidat perfecte per col·laborar-hi des del moment que a un grup de caps (cap = monitor) se’ls acudeix la idea de fer un camp de treball a Salt amb joves de tot Catalunya.

Després d’una ronda de contactes amb l’Ajuntament, el projecte Juguem? i altres entitats com Ràdio Salt o el Blauet, en la que vam valorar la viabilitat del projecte i les vies de col·laboració possibles, es va buscar un equip de caps a dins l’agrupament que volguessin preparar la documentació i el projecte va ser presentat a la convocatòria que cada any organitza el Departament de Joventut de la Generalitat de Catalunya.

cau-0743-unsaltObjectius del camp de treball
Els objectius d’Un Salt a la diversitat! eren acostar els joves a la realitat del territori i fer-ho mitjançant la metodologia escolta. Aquesta metodologia pretén que cada noi i cada noia, que cada jove, esdevingui protagonista del seu propi projecte i de les accions que decideix en equip, amb la finalitat d’aprendre i, a la vegada, de construir una societat més humana, més acollidora, més tolerant i més participativa mentre el grup tria i elabora un projecte.

Per a nosaltres era un repte concentrar tot el que fem durant el curs en només quinze dies amb un grup de joves que en general no havien sentit (i desconeixen) fins a l’inici del nostre camp les metodologies i dinàmiques escoltes.
Tot i això, que els nostres participants no sabessin el que fem al Cau durant el curs no va ser cap problema. Per mitigar aquest entrebanc havíem organitzat el camp de treball en tres eixos diferenciats: social, natura i comunicació, per tal que cadascú trobés el seu racó al camp.

Social: Aquesta part representa el treball que es fa cada tarda al projecte Juguem?, un projecte educatiu amb utilitat social. La relació circular que s’estableix entre l’aprenentatge i el servei genera una sintonia que intensifica els efectes dels altres dos blocs.
Natura: Per als escoltes la societat ha de vetllar per la natura i n’ha de tenir cura, ja que en formem part i en depenem totalment. Per a nosaltres és clau també oferir la possibilitat als joves de desenvolupar-se en un espai natural de manera informal. L’associació El Blauet ens va oferir una jornada naturalista durant tot un matí per descobrir les deveses i la importància que té aquest espai per al municipi de Salt.

Comunicació: En tot projecte hi ha la fase de comunicar el que es fa a l’exterior. Aquesta fase ha estat possible gràcies que Ràdio Salt ens va oferir emetre un programa fet pels participants del camp de treball on es debatia sobre temes que interessen els joves i alhora s’explicava el que passava cada dia a les places del Juguem?.

cau-0121-unsaltLa vida del camp
3 d’agost. Comença el camp i arriben els tretze participants acompanyats de les seves famílies i educadors. Coneixen els monitors, comencen a muntar les tendes i s’organitzen. A la tarda se’ls explica quines són les bones pràctiques a l’hora de cuinar i es fan els grups de serveis per repartir-nos les tasques de cuinar, parar taula i netejar el camp. Dues persones van ser baixa abans de començar l’activitat.

Durant els primers dies del camp de treball calia treballar la fase de descoberta: els joves en van realitzar diverses per conèixer les diferents entitats del poble i així poder-se familiaritzar amb l’entorn. Es van separar en petits grups i van conèixer entitats i projectes saltencs. (Diables d’en Pere Botero, la revista 17190 univerSalt, l’Espai Jove, El Safreig, Temporada Alta, Cau de Salt, etc.). Al finalitzar les descobertes cada grup va poder-les compartir amb els seus companys.
La idea d’una descoberta és mostrar quelcom nou, diferent. No ha de ser necessàriament exactament el que volem que facin els nostres joves, tot el contrari. Ha de ser un element inspirador que els ajudi a mirar més enllà del que ja està establert.

A la tarda els monitors i responsables del projecte Juguem? ens van explicar tot el que van poder del projecte. Després vam fer una visita en persona acompanyats per els tècnics responsables per totes les places de Salt on és present el projecte.

 

 

cau-0321-unsaltEls següents dies es van fer descobertes relacionades amb els eixos de natura i comunicació. Vam visitar els estudis de Radio Salt i vam rebre la visita de El Castor Radiofònic” un programa mensual que s’emet a Radio Bonmatí on es cau-0326-unsaltdonen a conèixer les ultimes informacions de l’escoltisme gironí.
Dimecres vam anar a les Deveses i vam participar en una jornada naturalista, on vam poder anellar ocells, buscar rastres i fer un mostreig d’amfibis.

Seguint amb la descoberta i formació de la primera setmana, el dijous es va realitzar una matinal de jocs per tal de formar i donar recursos als joves en matèria de jocs. Us podem assegurar que la majoria es van poder posar en pràctica a les places del Juguem?.

Superada la fase de descoberta i amb un cap de setmana per endavant, vam fer una excursió fins a Sant Feliu de Guíxols en bicicleta que ens va deixar el cul una mica pla!

cau-0322-unsaltComença la segona setmana, i entre tots comencem una pluja d’idees per veure quin projecte fem. Veiem que haurà de ser el dissabte abans que marxem. Aquesta era l’única cosa que teníem clara perquè aleshores es van crear tres grups de debat encarregats de presentar una proposta.

Finalment es va escollir realitzar el projecte del ball de bastons, obert a tothom que hi estigués interessat. I per què, això? Doncs perquè un dels participants era bastoner al seu poble i creiem que era una bona manera de donar a conèixer aquesta part de la cultura catalana.

cau-0128-unsaltDes de l’equip de caps creiem que a Catalunya hi falten més camps de treball en els quals s’aposti per treballar una temàtica social des de l’educació i diferents al camps de sempre de “pic i pala”.
Donat l’èxit de la primera edició, ja s’ha creat un nou grup de caps encarregat de tirar endavant, l’estiu vinent, la 2a edició d’Un Salt a la diversitat! Els hi desitgem el millor!