17190_num11-portadaUniversaltencs! Si esteu llegint aquest editorial en el moment en què el número 11 surt al carrer, vol dir que ara mateix sou davant el segon mural de pintura urbana que inaugura 17190 UniverSalt. Esteu gaudint d’aquesta presentació als carrers del barri centre per celebrar un doble esdeveniment: tres artistes (Ferran Suñer, Ilich Roimeser, Marc Ome) han deixat la seva empremta al bell mig del poble i avui surt al carrer el número 11 de la revista, que ja té ganes de voltar per les vostres mans i ser una de les vostres lectures d’estiu.

Aquesta iniciativa per donar color als carrers del poble va començar l’estiu passat i, si les parets i les veïnes ho volen, la nostra intenció és impulsar un nou mural cada any. En aquesta ocasió, aquest esdeveniment s’ha fet amb la col·laboració de l’Associació de Veïns del Barri Sagrada Família de Salt, un fet que ens fa especialment feliços perquè quin sentit tindria una activitat al carrer sense la relació i col·laboració amb els seus veïns?

Si ens deixem portar pels grans titulars i declaracions institucionals, fa la sensació que al món tot gira al revés i sense que la gent anònima hi pugui dir res. Però si afinem una mica la consciència veurem que allò més important, la força de les coses, ve sempre de les persones que es vinculen al seu entorn, que es relacionen i actuen. Per això, teniu davant vostre un recull d’articles que volen posar accent en les coses importants de la nostra vila, les iniciatives fetes des del barri, per al barri.

En aquest número, doncs, podreu recórrer la història d’un dels festivals populars més emblemàtics de Salt que aquest any celebra la seva desena edició: el Can Panxut Festival. També podreu descobrir com veuen els professionals de l’ensenyament i de les tecnologies el món d’Internet i quin ús en fan els més joves. Com a personatge entrevistat, hi trobareu en Jaume Prat i Pons, un historiador d’espardenya, com ell mateix es reivindica, que porta molts anys escrivint i donant veu a la gent anònima que no surt als llibres i que tantes vivències importants poden explicar. Trobareu també un article dedicat a la situació de les persones refugiades, les autèntiques protagonistes de la història més recent i vergonyosa del continent europeu. Entrareu al Centre Escolar Especial de la Massana, prou desconegut malgrat la seva història i el seu paper per als sords de tota la comarca. I com en cada número, podreu descobrir un parell d’entitats de la vila, el nostre personatge destacat a S.A, així com fer un volt amb els cinc sentits oberts per Salt. 

Esperem que gaudiu de la lectura i que, quan passeu pel nou mural pintat, recordeu que és la gent qui fa la història i aquesta comença pel nostre barri.