El nou Agrupament Escolta i Guia Can Tona, conegut popularment com a cau de Can Tona, neix al barri del Veïnat de Salt per donar resposta a les necessitats dels infants i joves en l’àmbit de l’educació no formal. Per tirar endavant aquest projecte, comptem amb un equip de voluntaris que, setmana rere setmana, realitzen activitats per a grups de joves d’entre 12 i 18 anys. El punt de trobada és el Mas Mota.

Text: Enric Bonet, Carles Gómez, Sara Marcó

INICIS

A Salt, temps enrere, comptàvem amb diverses entitats de lleure que han anat desapareixent amb els pas dels anys. Tanmateix, les necessitats del poble sempre han sigut les mateixes o, fins i tot, s’han accentuat. Com tots molt bé sabem, som un poble petit, molt dens i amb pocs recursos, on un 20% de la població són infants i joves. Si a aquest fet li sumem que l’oferta de lleure és escassa, aleshores podem adonar-nos de les necessitats de les quals parteix aquest projecte.

A partir d’aquí, va sorgir la idea de trobar-nos amb persones relacionades amb el món del lleure de Salt (Cau de Sant Cugat, El Carrilet, el Juguem, etc.) que, a més a més, tinguessin ganes de construir un nou projecte per tal d’aportar el nostre granet de sorra al poble. Ens ho vam prendre amb la il·lusió de desenvolupar una tasca rellevant per Salt. Al llarg d’un any, ens vam anar reunint per plantejar i dissenyar el projecte. L’objectiu principal era que fos accessible a tothom i representatiu de la realitat del poble. Una de les primeres decisions que vam prendre, va ser escollir l’organització sota la qual ubicar la nova entitat. De les diferents opcions plantejades, l’escollida fou Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, principalment, per la seva presència i implantació al territori: hi ha molts agrupaments que et poden donar suport, pots intercanviar vivències, i de mica en mica t’ajuden a créixer com a agrupament.

CAN TONA

La llavor del cau de Can Tona va ser un grup de joves que es va iniciar en el lleure a través d’una formació del “Juguem?”. Conjuntament amb ells, es va decidir els elements simbòlics que ens definien com a agrupament: el nom i el fulard.

  • En primer lloc, es va consensuar que el nom mostrés el vincle amb el barri. I després de diversos debats, cau de Can Tona fou l’escollit, tot recordant la cançó reivindicativa “Salt, de Can Tona a Can Pixera i al mig l’ajuntament”.
  • Posteriorment, es va passar a escollir els colors del fulard. Primer, vam buscar quins eren els més utilitzats de la demarcació de Girona. Aleshores, ens vam adonar que el color negre era l’únic que feia servir l’AEIG Sant Cugat de Salt, i vam creure que seria una bona elecció mantenir el negre com a color distintiu del nostre poble. Pel rivet ens vam decantar pel turquesa, que simbolitza el reflex del verd de les Deveses sobre l’aigua del riu Ter.

Com que som un cau nou i els inicis són de tot menys fàcils, volíem comptar amb el suport d’algun agrupament amb experiència. I la millor opció era, per descomptat, el cau de Sant Cugat, que de bon grat ens van apadrinar. Des de l’inici, hi hagut molt bona entesa, i sempre hem rebut i rebem tota l’ajuda que necessitem. De fet, hem establert una via de comunicació on poder intercanviar informació, inquietuds i poder programar activitats conjuntes.

TRET DE SORTIDA

El tret de sortida va ser la Festa presentació que va tenir lloc el 25 de setembre a la plaça Catalunya de Salt. Vam organitzar un Quo Vadis, una gimcana oberta a tots els joves que hi volguessin participar, i un berenar popular. Hi va haver molt bona resposta, i a nosaltres ens va transmetre molt bones vibracions per tirar endavant el projecte.

DIA A DIA

Ens reunim cada dissabte, de 16 a 18h, amb dos grups:

  • Unitat de Ràngers i Noies Guies: són joves de 6è primària a 3r ESO i el seu color identificatiu és el blau.
  • Unitat de Pioners i Caravel·les: són joves de 4t ESO a 2n batxillerat i el seu color identificatiu és el vermell.

Cada trimestre farem una excursió de cap de setmana en un entorn natural i uns campaments d’estiu d’una setmana. Aquestes activitats tenen molt bona rebuda entre els nois i noies, ja que gaudeixen de la natura i és l’espai idoni per viure grans experiències que permeten crear vincles.

L’equip de caps són els responsables de dirigir totes aquestes activitats de manera totalment voluntària. De fet, el voluntariat és un dels pilars fonamentals del cau. Totes les persones que contribuïm en l’activitat de l’agrupament, sigui d’una manera o una altra, ho fem dedicant-hi una part del nostre temps lliure. És un dels valors que es transmet a tots els joves del cau a través de l’exemple.

Mensualment, l’equip d’agrupament ens reunim amb els/les caps per debatre en assemblea les qüestions que van sorgint en el dia a dia del cau i definir les línies a seguir per complir els objectius de futur.

OBJECTIUS

Els objectius principals d’aquest curs són:

  1. Cohesionar el grup.
  2. Començar a implementar la metodologia escolta, que inclou les tres opcions: país, natura i transcendència; i el que s’anomenen els cinc dinamismes: el petit grup, el progrés personal, el compromís, el joc institucional, la fraternitat universal i la pedagogia de projecte.
  3. Dinamitzar el Veïnat i esdevenir un referent positiu. Amb el poc temps que portem, ja hem pogut observar que el simple fet d’estar jugant a la plaça ha generat un bon ambient.
  4. Crear xarxa amb les entitats del barri. N’és exemple el suport que vam donar a la castanyada organitzada per l’Associació de Veïns i Comerciants del Veïnat de Salt.
  5. Participar a la vida social i cultural de Salt: cavalcada de Reis, carnestoltes, Sant Jordi, la Festa Major, etc. Totes aquestes activitats creiem que són bones oportunitats per col·laborar amb el poble i al mateix temps donar-nos a conèixer.

LÍNIES DE FUTUR

Com a objectiu a llarg termini, volem consolidar-nos com a cau. Aquest any hem començat amb dos grups de joves, des de 6è de primària a 1r de batxillerat, amb la intenció que aquests  mateixos joves es formin i acabin essent els caps de les noves unitats. La finalitat és acabar tenint un grup d’infants i joves des dels 6 als 18 anys.

Per altra banda, moltes famílies del barri no coneixen el món del lleure, i molt menys, el cau. Som conscients que el nostre agrupament és una novetat, i ens hem de donar a conèixer i guanyar-nos la seva confiança. Aquesta és una tasca bàsica en la qual ens hem d’esmerçar, a través de la difusió a les xarxes socials i els centres educatius, o mitjançant el boca-orella o les activitats habituals que fem a les places.

Estem engrescats i tenim energia per tirar tot això endavant amb la sensació que estem fent alguna cosa nova, que de ben segur arribarà a bon port. Ja hem plantat la primera llavor, que volem que amb els anys germini i doni un bon fruit. Esperem que aquest projecte vagi creixent, quedi ben consolidat al poble i tingui èxit, que sigui un lloc on puguem gaudir de molt bones experiències, crear amistats i, a més a més, sigui un petit espai on poder transformar la societat on vivim. Els agrupaments són una fórmula d’èxit, tant a Salt com a Girona i rodalies. Tant és així que hi ha més demanda que oferta, i hi ha infants i joves que no poden gaudir-ne. Des del cau de Can Tona obrim la porta a un nou espai de lleure. Així doncs, tant si ets infant o jove com si ets major d’edat, i hi vols participar i enriquir-te, hi seràs benvingut!


AEIG Can Tona

caudecantona@gmail.com

Twitter: @caucantona

Facebook: https://www.facebook.com/caudecantona/

Enric Bonet Carbó: 637 067 495