Qui sou i quan temps fa que es va crear l’entitat?

 Som el CLUB DE PIRAGÜISME SALT-TER, que es va crear el desembre de 1996, quan es van reunir un grup de persones de Salt i Girona interessades en fundar un club de piragüisme aquí a Salt. Algunes d’aquestes persones havien estat durant la primavera i l’estiu del 1996 fent descensos pel Ter acompanyats pel tècnic en piragüisme i esportista olímpic en aquesta modalitat Atilio César Vásquez. Ens varem reunir després que el mes de  juliol s’organitzés el primer descens popular del Ter, amb l’objectiu de continuar portant a terme activitats de piragüisme d’aigües braves per als associats. Justament aquest desembre la nostra entitat fa 20 anys.

Quins són els vostres objectius com a entitat?

El desenvolupament d’activitats de piragüisme d’aigües braves des de les seves diferents vessants: educativa i formativa, com a activitat de lleure i com a activitat competitiva. Així com conscienciar a nivell ecològic dels cabals mínims que hauria de portar el riu Ter al llarg de tot  l’any i en tots els seus trams.

Quines activitats dueu a terme al nostre poble?

L’esdeveniment més important que portem a terme és el SALT KAYAK FESTIVAL que té lloc el 3r cap de setmana de setembre des de fa 4 anys i inclou una cursa de caiac cros, una competició de Freestyle, un concurs de pel·lícules de caiac i, el diumenge, un descens d’un tram del riu Ter a la zona de Susqueda, el tram més bonic i espectacular d’aigües braves del riu Ter!

D’altra banda, cada any organitzem el descens popular pel Ter i memorial Francesc Ferrer, del qual celebrem la 15a edició, entre Bescanó i Girona de caire popular en què reivindiquem el retorn del cabal del Ter que des de fa molts anys el deriven cap a Barcelona en detriment dels cabals que hauria de portar el Ter en el seu recorregut pel Baix Ter. Així mateix fem diferents competicions d’àmbit català i estatal cada any de la Copa Catalana i la Copa d’Espanya de caiac Freestyle també anomenat estil lliure.

També voldria destacar que realitzem activitats durant tot l’any, fins i tot la tardor i l’hiver amb l’escola de piragüisme per a joves i per adults que es porta a terme tots els dissabtes al matí de 10 a 14h. de gener a desembre.

Quins són els èxits esportius més importants que heu aconseguit?

A nivell de club des de fa dotze edicions guanyem la Copa dEspanya d’estil lliure i el Campionat d’Espanya i els nostres esportistes internacionals participen a les copes i campionats d’Europa i a les copes i campionats del món. De fet, tenim tres esportistes que sobresurten per sobre de la resta pels seus resultats a nivell internacional: l’Adrià Bosch Roca i els germans Joaquim i Núria Fontané Masó.

Penseu que la societat civil saltenca és activa? Quin paper tenen les entitats a Salt?

Sí, considerem que la societat saltenca és molt activa ja que en el nostre municipi hi ha un gran ventall d’associacions que treballen en diferents àmbits com el cultural, educatiu, cooperació, esportiu… on cadascuna de les quals desenvolupa un paper molt important per al poble

Teniu relacions amb altres entitats del poble?

Sí, però de forma puntual. Quan ens demanen col·laboració, participem en diferents esdeveniments i actes com ara el mes de desembre passat que com moltes altres entitats esportives del municipi vam participar en la jornada a favor de La Marató de TV3.

Teniu local o utilitzeu instal·lacions esportives del poble?

No disposem d’instal·lacions pròpies. Al llarg d’aquests 20 anys hem anat canviant molt de locals, sempre de propietat municipal; actualment, el local que utilitzem està situat al costat de la piscina a l’aire lliure i només serveix d’emmagatzematge de material del club. També som usuaris de la instal·lació municipal que és el Parc d’aigües braves de la Pilastra així com puntualment de les piscines a l’aire lliure i coberta, totes quatre són instal·lacions esportives municipals.

Com descriuríeu la vostra relació amb les administracions: Ajuntament, Generalitat…

Molt bona, tot i que en els esports minoritaris com el nostre sempre costa molt fer-nos visibles tant per part de les administracions com dels mitjans de comunicació.

Justament aquest any en Joaquim Fontané Masó, un dels nostres esportistes més destacats, ha estat un dels dos pregoners de la Festa Major de Salt juntament amb la gimnasta Nora Fernández. L’Ajuntament els va voler oferir aquesta possibilitat en reconeixement als seus títols esportius i com a esportistes que porten el nom de Salt per tot el món.

Digueu alguna cosa positiva de Salt i una altra que milloraríeu?

Com a positiu destacaríem el gran impuls que donen a Salt la seva gent. En tots els àmbits hi ha un gran teixit associatiu que dinamitza el nostre municipi i que capten molts participants i col·laboradors de Salt i altres zones properes. Destacar també com a positiu el nostre entorn natural més proper: hortes, deveses, riu…

Com a millora ens agradaria que hi hagués molt més respecte i cura per aquest entorn natural que compartim per part de tots els saltencs i saltenques.


Club Piragüisme Salt-Ter

www.salt-ter.net

salt-ter@salt-ter.net

972 233180