Text: Laure Duplay

Els dies s’escurcen, la llum s’estira, el cel s’aclareix, la pluja va i ve i, per fi en aquest mes de desembre, la fred gela a la matinada! És el moment ideal pel nostre pelegrinatge de cada temporada al Sitjar, la botiga de jardineria de Salt, per alegrar una mica la casa, tant cap a dins com cap a fora. 

Està de camí a la autopista, entre l’avinguda de la Pau i el mas Sitjar. Sembla que ja sortim de Salt, som en el descampat on acaba el poble, la zona en la qual d’aquí uns anys sembla que tindrem una extensió forçada de la vila en termes de negocis i habitatges. A tocar la botiga es troba el mas Sitjar, un mas fortificat medieval declarat patrimoni però que cau deixat de la mà de Déu (veure revista núm. 9). 

Entrem a veure les plantes. A l’entrada s’ubiquen els arbres ornamentals, els testos i els sacs de terra; a dins, les coses de casa, guarniments i complements amb totes les plantes d’interior o de calor, arrecerades de la fred: ficus, bonsais, nadales, cactus… En sortir a fora, a la zona ombrívola, els reis són els pensaments i els ciclàmens, els marfulls i els camèlies ponzellades a punt de florir. Trobem també moltes plantes medicinals de totes mides. Tot d’arbustos s’estenen al llarg de l’esplanada que veiem a la foto. Fem el passeig mentre els treballadors trasplanten els fruiters i poden rosers. El lloc és de construcció senzilla, aquí es tracta de poder cuidar les plantes i tenir-les a mà a l’hora d’escollir-les. La sensació és d’estar en un viver d’on pots emportar-te alguna cosa a casa… N’hi ha per a tots els gustos i totes les butxaques. 

L’ambient és molt familiar, agraïm l’absència de reclams publicitaris escrits o sonors, apreciem la tranquil·litat del lloc, el protagonisme de les plantes i la disponibilitat dels venedors. Aprofitem per esbrinar una cosa: fa uns mesos que s’està anunciant el Punt Verd a tocar del Sitjar. Com porten el nou veïnatge que s’està anunciant? Sembla que se’n van assabentar al començament de les obres i no semblen gaire espantats ja que compten amb la fidelitat de la clientela cap a un tipus de comerç distint. 

Nosaltres hem escollit una planta d’interior bicolor i ben vivaç, un marfull que ens doni alguna floreta a l’hivern, una sàlvia per fer companyia a la farigola que ve de la collita de la primavera i uns pensaments grocs, blau marí i blau cel escollits pels nens que s’ho han passat d’allò més bé portant el carro amunt i avall entre la flora. Llarga vida al Sitjar! 


El Sitjar, centre de jardineria 

Camí del Sitjar, s/n 

17190 Salt 

972244145 

www.elsitjar.com