Temes realitzats al Projecte REC 2016, enllaç al Youtube.

El projecte REC 2016 l’ha realitzat l’Associació Arrels Urbanes de Salt, l’Associació Kon Arte Internacional i la Fundació InterArts, gràcies al finançament de l’Obra Social La Caixa. El projecte volia treballar, a través de la música, les habilitats socials i personals, el reconeixement de l’autoestima i confiança en un mateix, i també un reconeixement com a joves dins la societat on viuen. Ha estat un procés intens, amb resultats molt satisfactoris, i l’associació té ganes de fer-ne més edicions.

S’ha dut a terme des del mes de març fins l’agost a l’aula de música de la Factoria cultural Coma Cros, amb 18 joves de Salt i Girona. Aquests han passat per diferents fases: inicialment una fase formativa musical (història de la música, veu, percussió musical i lírica); una segona formació, en col·laboració amb l’ETECAM, on van obtenir una formació oficial en auxiliar de tècnic de so en estudi de gravació; i per acabar durant el mes de juliol, el grup de joves va crear dos temes totalment propis, quant a la música, la lletra i la producció, i els van enregistrar en els bucs de l’Espai Marfà de Girona.

Des d’Arrels Urbanes, s’entén la música com a una eina de transformació personal i sobretot col·lectiva i social. Aquesta ha estat l’eina principal utilitzada en el projecte per poder aconseguir que el joves participants, que en el moment d’inscriure’s no estudiaven ni treballaven, poguessin motivar-se altra vegada en un procés formatiu i poder, així, seguir amb aquesta motivació per continuar estudiant o entrar al món laboral, estant connectats sempre amb la música.


Impressions d’alguns dels joves participants i educadors/es

 

Jordi Carrera

«Jo quan feia cançons sempre deia un xic de paraulotes o expressions que no sonen massa bé. Arrels urbanes em va fer obrir el ulls per adonar-me que es poden dir les mateixes coses canviant les paraules i la manera de dir-les. Això és el més important que m’emporto.»

 Lucho Fernández

«Arriba un moment a la vida que t’adones que t’agrada molt la música, que és una meta per a tu, i que pot ser la forma de vida i d’expressió que necessites. T’aixeques cada dia fent el que has de fer: anar a treballar, anar a estudiar… però segur que hi haurà un moment del dia en què escoltaràs música perquè és un hàbit, i fins i tot una addicció.

Participar al REC ha significat, primer de tot, obrir-me a la gent: jo era un noi molt tancat en mi mateix, i vaig descobrir que era jo el qui em tancava. Estar en el projecte ha fet que m’adonés d’això, que em pogués obrir i poder treure tot el que sento a dins. A més també he conegut a grans artistes (a alguns ja els coneixia d’haver rapejat a les places).

I per acabar volia dir també que les persones que fem hip hop, que rapegem o que fem altres coses al carrer no som delinqüents, que som artistes, que ens movem perquè la gent ens escolti, tant al carrer, com en un escenari o en una manifestació; que els joves tenim moltes coses a dir, que tenim una ideologia clara i crítica. Ens hem de fer forts perquè, en aquesta societat en què vivim, no ens podem ajupir, i que només aconseguiràs pujar l’escala de la vida si et valores a tu mateix i als altres»

 Gemma Canadell (educadora d’Arrels Urbanes)

«Quan explicàvem el projecte als joves, algú ens mirava amb ulls oberts i ens deia: això és el que vull fer, és l’oportunitat que porto molt temps esperant»

 Sigu Sankareh

«A la gent de l’Associació Arrels Urbanes no els considero profes, els considero amics, perquè m’han deixat ser lliure, divertir-me, experimentar, estar amb els meus companys i deixar que les coses sortissin»

 Arfang Sane

«A mi m’han ajudat molt els profes i m’ha agradat molt. He après moltes coses»

 Sigu Sankareh

«Quan jo vaig entrar només coneixia un noi. Més endavant vaig anar agafant confiança amb els altres companys i de mica en mica vam començar a fer temes. Abans jo no escoltava la música, escoltava el ritme: si el ritme m’agradava, doncs la cançó m’agradava. Ara no sóc així: d’un tema n’escolto la lletra, la música, el missatge que transmet.

A més, abans no podia cantar sense insultar, i ara puc fer cançons fins i tot de pau!»

 «Abans també escrivia moltes lletres, però no tenia bases sobre les quals cantar ni fer un tema. Al REC vaig trobar un company que em va ensenyar a fer bases i així vaig començar a practicar. Ara tenim un grup i és molt divertit!

Tampoc tenia material ni taula de so, i gràcies a haver conegut gent del món de la música, persones que saben produir i tenen equips de so, he pogut fer temes i espero que en un futur no massa llunyà puguem fer més activitats i actuacions»

 Emanuel Rosillo

«El més important que jo m’emporto és que he après a parlar. Poder arribar i, en els dies que estàs més fluix, tenir algú que t’escolta i que a sobre t’ho deixa expressar a través de la música, és una cosa que no s’aprèn als llibres»

 Podeu escoltar els temes realitzats a la plataforma Youtube.