El 6 de maig passat la recent inaugurada plaça Llibertat es va omplir de beats a ritme de hip-hop en la primera edició de l’Stay Pos Fest, organitzat per l’associació Stay Pos i amb el suport del grup municipal Canviem Salt. 

Text: Agnès Cabezas

La festa va començar a primera hora de la tarda i de seguida es va omplir, sobretot de joves, però també de veïns de totes les edats encuriosits per la música que sortia del mig de la plaça i que volien saber què s’hi coïa. El festival va començar amb batalla d’MC’s o, com també es diu en el món del hip-hop, “batalla de galls”. Es tracta que dues persones improvisin lletres a ritme de rap sobre la base musical que posa el DJ intentant rebatre les paraules de l’adversari. Diversos joves van poder agafar el micròfon i demostrar les seves habilitats amb les lletres en diferents rondes que van acabar amb una final en què el jurat va decidir qui era el que tenia més flow i es coronava guanyador de la batalla. 

Durant el festival també va haver-hi lloc per a les altres manifestacions de la cultura urbana del hip-hop, com són la dansa i els grafits. Pel que fa a la dansa, hi van intervenir la reconeguda ballarina de dancehall Makady amb el seu projecte K-Free i també diversos grups de totes les edats de l’escola de hip-hop saltenca Sister’s Funk. 

Pel que fa a l’art del grafit, en un dels costats de la plaça es van preparar unes fustes on els assistents van poder participar i deixar la seva empremta en aquest mural, dirigits per experts d’aquesta art urbana. 

L’associació Stay Pos, amb els MC’s Sitofonk i Hache al capdavant, es troba en la línia de l’anomenat hip-hop conscient, el que vol ser transformador social a través de la música i el moviment. Es tracta de promoure el pensament positiu als més joves a través d’aquest art urbà, i oferir-los eines per transformar els sentiments de frustració o apatia en acció i implicació. 

Per això, a banda d’organitzar aquest festival, l’associació dona també tallers de rap a les escoles i participa en taules rodones o altres esdeveniments relacionats amb la cultura urbana. Com diu el seu lema: Entre hacer lo que no te gusta y no hacer nada, puedes hacer algo, STAY POS”. 

Esperem que tinguin un llarg recorregut i moltes edicions més d’aquest festival!