Aquesta vegada us parlarem d’una botiga que ja no existeix, que ha tancat les seves portes el 31 de maig del 2018, malauradament, a causa de la impossibilitat de fer front a les despeses que generava el local comercial. Però no es tracta d’un final absolut, ja que darrera el Recicla’t ens trobem amb el projecte Reciclagirona que segueix funcionant.
Text: Silvana Ribera
Foto: Eva Torramadé
Reciclagirona és una empresa que, mitjançant la gestió del residu tèxtil a Catalunya, treballa per la inserció sociolaboral de persones en situació de risc d’exclusió social, amb el suport de l’Agència Catalana de Residus dins del programa Roba Amiga, a través de la recollida, tractament i venda de roba de segona mà. És una entitat sense afany de lucre fundada el 1999, com a projecte d’autoocupació de l’Escola Taller de Girona.
Pel que fa al Recicla’t, l’equip de treball constava de 4 persones i disposava d’un centre de triatge i emmagatzematge de la roba usada i una botiga de roba de segona mà, tots dos a Salt.
Darrera d’aquesta emprenedoria hi havia l’Enric Vilanova Rovira que el l999, quan es va crear Reciclat, era monitor de l’Escola Taller de Girona. D’un grup creat allà va sortir aquesta iniciativa.
La botiga Recicla’t, de moda de segona mà, la trobàvem al Carrer Major 230 de Salt, on es podia apreciar com l’equip de la cooperativa s’esforçava per donar-li una imatge de valor a la roba de segona mà. Trencava amb el tòpic que, sobretot al nostre país, associa segona mà a col·lectius desafavorits i la falta de recursos. Treballaven perquè la gent pogués apropar-se a aquest tipus de compra de roba que, a altres països d’Europa, es valora molt positivament ja que, al contrari del que passa aquí, s’associa al respecte per al medi ambient i amb l’ecologia.
L’Enrique Villanova Rovira, conegut com en Quique, va néixer a Girona l’any 1959 però amb només sis mesos va marxar a viure a Madrid ja que el seu pare és d’allà. A Madrid ha estat vinculat a l’entitat Traperos de Emmaüs (dedicada al reciclatge de deixalles) i després ha viscut per temporades a diferents llocs d’Espanya, Canàries, Mallorca, etc. Des de molt jove li ha interessat ajudar als altres, especialment la gent amb problemes, potser perquè també ha passat per situacions complicades i ha trobat qui l’ha ajudat a tirar endavant; ell ha volgut fer el mateix.
Ha impulsat el projecte Recicla’t amb la intenció d’ajudar als col·lectius desafavorits de Salt. Coneixedor d’aquestes situacions, sap que acostuma a ser gent que no es deixa ajudar per treballadors o serveis socials, ja que els hi retreuen que ajuden a canvi d’un sou, no per un interès real en la persona que tenen davant.
En aquest punt, inspira confiança el fet que, a pesar d’haver estat l’administrador de Recicla’t, en Quique cobrava el mateix sou que tots els treballadors, i si tenien guanys aquests s’utilitzaven per crear un nou lloc de treball.
Definitivament, en Quique s’ha guanyat un lloc i el respecte de tots a Salt per la seva tasca i la seva trajectòria. És un gran coneixedor del món del reciclatge i d’ajuda als col·lectius desafavorits. Un exemple que hi ha altres maneres de fer les coses. Actualment està tirant endavant un altre projecte, sempre en la mateixa línia d’ajuda als altres, a través del cooperativisme, valorant a cada persona i amb la guia d’un ideal, el d’ajudar als altres i de fer aquest món un lloc millor.