Qui sou i quant
temps fa que es va crear l’entitat?
Agermanament Perú som una ONGD que
vam néixer l’any 1995. Abans, però, un grup de persones de Salt, interessades
en temes de solidaritat i cooperació, vam tenir l’oportunitat de col·laborar
amb un projecte sobre “Jutges de Pau” impulsat per la Vicaría de la Solidaridad
de Jaén, Perú, que va arribar a la parròquia Sant Cugat buscant suport i
persones amb ganes de compartir.
Després d’aquesta experiència tres persones del grup van viatjar fins a Jaén, on després de conèixer la zona i establir lligams d’amistat, es va decidir formalitzar la nostra entitat com a ONGD. Ja han passat 23 anys des d’aquest primer contacte, i podem dir que el lligam amb Jaén va molt més enllà de la cooperació. És un lligam d’amistat, intercanvi i treball conjunt.
Actualment som un equip de 6 persones de Salt i 6 persones de Jaén que treballem de forma activa i tenim responsabilitat en alguna de les nostres àrees de treball. A part comptem amb el suport d’uns 60 socis i sòcies i simpatitzants i de persones interessades en algun dels nostres programes. Som una entitat oberta a tothom qui vulgui aportar el seu granet de sorra.
Quins són els vostres objectius com a entitat?
- Fomentar la solidaritat ciutadana envers els països del sud incidint en tot allò que comporta participació en tasques de solidaritat i cooperació en el desenvolupament.
- Facilitar la comunicació i el coneixement mutu a partir de grups i entitats amb interessos semblants de Salt (Catalunya) i de Jaén (Perú).
- Fer possible el coneixement de la realitat del país en diferents àmbits i oferir un servei de suport en àrees professionals.
- Suport per a la realització de projectes de cooperació en el desenvolupament, ja sigui buscant fons com donant suport tècnic.
- Crear una xarxa de persones i associacions interessades en la cooperació nord-nud i en el coneixement mutu entre les dues cultures.
Quines activitats dueu a terme al nostre poble?
Les activitats que realitzem a Salt són bàsicament de sensibilització i enfortiment de la xarxa de socis i sòcies i simpatitzants. Participem en les diferents fires d’entitats, editem periòdicament el butlletí Peque-Peque, realitzem accions a les escoles interessades, celebrem una trobada anual de socis i sòcies i simpatitzants, donem impuls a la nostra web com a mitjà de comunicació i visualització i donem resposta a les demandes que ens arriben de diferents entitats.
Penseu que la societat civil saltenca és activa? Quin paper
tenen les entitats a Salt?
Sí, sens
dubte. Considerem que Salt és un poble ric en molts aspectes, però la seva
ciutadania és un gran actiu. Ho hem demostrat en diferents ocasions:
mobilitzacions ciutadanes per diferents causes, participació en activitats i
festivitats, creació de l’ Ateneu, accions de solidaritat… I està clar que
les entitats són clau. Lluny del que pot pensar molta gent que desconeix el
nostre poble, Salt té una gran quantitat d’entitats, senyal que el treball conjunt
il’ organització ciutadana són una realitat, i que la diversitat que tenim al
nostre poble són un aspecte positiu i enriquidor.
Teniu relacions amb altres entitats del poble?
Sí, mantenim relacions i col·laborem amb diferents entitats del poble. Sovint com a resposta a una demanda concreta centrada en temes de sensibilització i cooperació, d’altres col·laborem en accions com una entitat més del poble.
Teniu local o utilitzeu instal·lacions culturals del poble?
Disposem d’un local a la Casa dels Campaners, on altres entitats també hi tenen un espai, cedit per la parròquia Sant Cugat de Salt.
Com descriuríeu la vostra relació amb les administracions: Ajuntament, Generalitat…
Degut a la naturalesa de la nostra entitat (ONGD), estem acostumats i hem de relacionar-nos amb l’Administració pública de forma continuada, ja sigui per aconseguir fons o per treballar plegats. Al llarg d’aquests 23 anys podem dir que la relació amb el nostre consistori ha estat, en general, bona. Sí que és cert que hi ha hagut èpoques de relació més estreta i de col·laboració i altres de relació cordial. Per sort podem dir que actualment mantenim una bona relació. La nostra relació amb la Generalitat ha estat sempre a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Malauradament la crisi ha fet que els últims anys les subvencions hagin minvat notablement i per tant el treball conjunt, també. El mateix ens ha passat amb l’Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo. Tot i això, els últims anys hem començat a treballar de forma més estreta amb altres organismes com és el cas de Dipsalut.
Digueu alguna cosa positiva de Salt i una altra que milloraríeu.
Com a positiu, destacaríem la riquesa i diversitat que tenim i la convivència que se’n desprèn. Pensem que Salt és un bon exemple de municipi! Un aspecte que milloraríem, tot i que sabem que és un aspecte complex, seria l’augment del sentiment de pertinença al nostre poble, de sentir-nos orgullosos de ser saltencs i saltenques.
Dades de contacte: