Si des de la Coordinadora s’hagués de fer balanç de la implicació i suport que l’Ajuntament dóna a les entitats culturals del poble, segurament que la nota seria més aviat un suspès o un aprovat pels pèls.
Des de la Coordinadora defensem la festa i la cultura popular del poble, feta per al poble i pel poble. Des de l’Ajuntament a vegades no sabem ben bé què volen. I no ho acabem de saber perquè si realment creguessin en la idea que nosaltres defensem, segurament la paperassa i els entrebancs burocràtics no serien el pa nostre de cada dia.
Enguany hem aconseguit delegar tràmits a la regidoria de Festes i l’acceptació que fos l’Ajuntament qui organitzés l’acte, amb el que això implica de responsabilitat. Aquest fet no vol dir sota cap concepte que hagi estat l’Ajuntament qui hagi dissenyat, planificat i executat la Festa, sinó que aquesta s’ha pogut dur a terme perquè hi ha hagut un grup de persones que igual que els altres anys ho han dut a la pràctica. On rau la diferència? Doncs que enguany no hi havia ningú, ni cap entitat, que hagués de signar un conveni com a organitzador i responsable. Un avenç! I caminarem en aquesta línia perquè així succeeixi en esdeveniments com, per exemple, la cavalcada de Reis. L’Ajuntament ha de ser qui n’assumeixi la responsabilitat, que no el disseny. Aquesta feina ja la faran les persones que desinteressadament i sacrificant família i amistats decideixen treballar pel bé cultural del poble.
És clar que no tot ha sortit bé, sinó que enguany hi ha algunes males pràctiques que hauríem d’evitar de totes totes de cara a futures edicions del carnestoltes.
Tot i aquest considerable avenç en responsabilitats i gestió, la celebració d’enguany es va acabar trencant a última hora en denegar el permís per fer la fi de festa dins d’un recinte tancat com sempre s’havia fet. El que havia estat sempre un sopar de germanor entaulats i amb un ball posterior per compartir riures, ha acabat en un entrepà i una llauna a la intempèrie, i cap a casa que fa fred.
Un altre tema a considerar és com volem que sigui la Festa Major del nostre poble.
La Festa Major ha de ser un esdeveniment plural i obert a tot el poble. Creiem que és important preservar-ne la independència del consistori i que cal treballar per mantenir aquesta essència. Cal tornar als orígens i fer que la festa torni estar organitzada per una entitat, o millor, per una representació de les entitats. No creiem oportú que des de l’any passat l’organització recaigui sobre una empresa privada; i el que més molesta és que, tot i que l’alcalde i el regidor es van comprometre a fer una reunió de valoració amb les entitats un cop s’acabés l’edició del 2012, aquesta trobada no s’ha dut a terme i enguany un altre cop una empresa privada s’emporta el pressupost i l’encàrrec del disseny de la Festa.
I per tancar aquest article, hem de fer una reflexió profunda sobre com podem fomentar cada dia més les relacions entre entitats si no hi ha un espai de trobada i coneixença. Hem estat molts anys sense espais de trobada: sí que hi ha un gran espai, on sembla que tothom hauria de tenir cabuda, però no és així. A Salt ens falten centres cívics, casals de barri…, el que sigui perquè de fet el nom no fa la cosa. Ens falta poder gaudir d’un espai on totes i cadascuna de les entitats del poble tinguin cabuda alhora que aquestes entitats puguin autogestionar-se i organitzar-se per així anar teixint complicitats i enriquir cada dia més aquest potent teixi associatiu que tenim. És per aquesta raó que CELEBREM que s’iniciï aquest procés participatiu per poder discutir sobre com volem que siguin aquests espais i sobretot l’espai cultural de referència a la Vila: la Coma Cros.
Il·lustració: Xevi Felip Cat / grafixcat