Estimades i estimats Universaltencs!
Aquí teniu el número 16 de 17190 UniverSalt. Havent passat la quinzena de números i després d’aquests últims temps de tanta intensitat social i política, hem de confessar que ens ha costat tancar aquesta nova edició i poder oferir-vos els continguts de qualitat i estimulants a la reflexió que, des del primer dia, hem intentat fer-vos arribar. Són moltes les lluites obertes actualment i en les que ens volem sentir actius, tant pel que fa a nivell local, estatal com fins i tot internacionalment. Potser per això, potser perquè 16 números ja són una bona pila, potser perquè som poquetes les persones que estem darrera aquesta capçalera, ens ha costat una mica tirar endavant aquestes pàgines.
Per tot plegat, les persones que fem possible aquesta revista ens plantegem alguns canvis en aquest espai de comunicació. No volem deixar d’existir! Encara creiem que fa molta falta escriure, llegir i comentar tots i cadascun dels temes que hem anat publicant al llarg d’aquests anys, però ens plantegem buscar altres fórmules més enllà del paper escrit.
Però de tot això, ja us n’anirem informant. De moment, esperem que gaudiu d’aquest número molt enfocat en salut mental i educació.
Per una banda, hi trobareu l’entrevista a la Cristina i la Pilar, professionals del Santa Caterina que ens expliquen el projecte pioner en salut mental comunitària que s’està portant a terme aquí, així com el dia a dia a l’hospital. I descobrireu un exemple en primera persona de persones amb trastorn mental que s’impliquen en la comunitat per lluitar contra l’estigma. És el programa de Ràdio Salt Ens Patina l’Embrague, on vam tenir el plaer d’assistir-hi també com a convidats. I per ampliar, us convidem a conèixer les experiències dels participants del Grup d’escoltadors de veus que es reuneixen setmanalment a la Biblioteca Carles Rahola de Girona.
En el nostre apartat dedicat als sentits, podreu entrar a la cafeteria Fatou del carrer Àngel Guimerà. Només a uns metres, segur que heu passat en alguna ocasió per la ferreteria d’en Xicu i la Montse. A l’Hem anat ens endinsem en el dia a dia d’aquest comerç que s’ha convertit amb els anys en gairebé un local social. També per conèixer més als nostres veïns i veïnes, entrevistem l’Associació els Dracs del Mas Masó que ha arrencat la seva activitat amb força al barri.
Sempre tenim la mirada posada sobre l’educació i en aquest número, els alumnes de l’institut Salvador Espriu comparteixen amb nosaltres l’experiència de crear una obra de teatre, El cos es cola, dins el festival Temporada Alta. D’altra banda, l’opinió d’un membre de la plataforma Salt’educa ens endinsa en el debat i en les divisions recents de la comunitat educativa de Salt.
Finalment, per reflexionar sobre la nostra història, a la vesprada del 8 de març (quan tanquem el número), coneixerem com van ser els inicis dels moviments feministes a les comarques gironines de la mà de dues de les seves participants actives, la Sion i la Carme, que ens relaten com era ser feminista els anys 70 quan encara Salt era un barri de Girona…
Esperem que gaudiu de la lectura i estigueu ben atents, el món gira ràpid i s’esdevindran canvis!