El passat 8 de desembre al Teatre de Salt l’alumnat de quart d’ESO de l’Institut Salvador Espriu de Salt va presentar la seva obra de teatre “El cos es cola”, dins del Festival Temporada Alta.
Assegudes a l’amfiteatre, algunes de les alumnes participants del projecte ens han transmès com ha estat l’experiència de participar en aquest projecte teatral: Per a totes una experiència inoblidable on el treball en equip i l’aprenentatge constant han estat la base de l’èxit d’aquesta obra.
Text: Edu Gelada
Ens podríeu explicar què significa El cos es cola?
El cos es cola té diversos significats; el primer, que el cos està a l’escola i, el segon, que el cos es mou lliurement en un espai tancat.
A més a més, és el títol de l’obra de teatre que hem realitzat els alumnes de quart d’ESO de l’Institut Salvador Espriu de Salt, el 8 de desembre, al Teatre de Salt dins del Festival Temporada Alta.
Quan neix el projecte? Quin ha estat el procés creatiu de l’obra?
A segon d’ESO vam tenir la primera experiència en el món del teatre, però va ser molt diferent, «només» actuàvem i per la resta no ens havíem de preocupar gaire. Aquest projecte va més enllà. Es va engegar a finals del curs passat; en una primera part l’Alejandro, la Laura i la Noemí de l’associació ConArte Internacional ens van preparar activitats i dinàmiques per entrenar-nos per al que venia, i en la segona part, vam dissenyar la idea, vam triar el tema, els papers i ens vam organitzar per executar l’obra.
Tot l’alumnat de la vostra promoció participa dalt de l’escenari?
Tothom ha participat activament en el projecte, ens hem sentit importants; encara que no sortim a l’escenari, hi ha molta feina darrere, per això ens vam dividir en comissions de treball en funció dels nostres interessos i habilitats. Hi havia el grup de text i guió, escenografia, llum i so, comunicació i fotografia i el d’actrius i actors. Darrere teníem el suport dels professors/es i de l’associació ConArte Internacional per aclarir dubtes.
Som un motor que ens necessitem alimentar de totes les parts que formen l’obra, com un partit de futbol que no es podria jugar sense una pilota; tots els detalls són importants.
En l’àmbit personal, què us emporteu d’aquest treball en grup?
Hem descobert habilitats i dots artístics que nosaltres desconeixíem, hem après coses noves, hem conegut companys i companyes de classe, que per múltiples raons no havíem coincidit tant.
Ara, quan anem al teatre, ens fixem en totes les figures que participen en la funció, no únicament en els actors i actrius, també en els tècnics de so i llum, fotògrafs, entre d’altres.
Com us sentiu quan els vostres cossos o d’altres companys queden desencaixats en una aula plena de mobiliari (taules, cadires, pissarres, etc.)?
No és còmode, perquè tots tenim un valor molt potent, però ens tracten igual i en la realitat som molt diferents; una mateixa vivència cada persona la viu a la seva manera, en funció del context i l’àmbit, uns s’avorriran i els altres es divertiran.
A vegades venim amb la maleta carregada de preocupacions i la cosa que ens ve menys de gust és asseure’ns en una cadira.
Per a qui no hagi vist l’obra, què s’han endut els espectadors del que realitzeu dalt de l’escenari?
El cos es cola comença abans de començar, un cop arribes pels voltants del teatre ja estàs participant del projecte. Esperem que el públic s’hagi emportat una experiència única. Estarem molt satisfets, si es posen a la pell de l’alumnat i han vist que els joves tenim un enginy i podem fer coses grans. Creiem que la gent s’haurà sorprès amb el muntatge de l’escenari, creat per nosaltres, amb taules i cadires de diferents colors o un laboratori on es poden fer diferents experiments.
Com valoreu la vostra participació del Festival Temporada Alta?
La valorem com una oportunitat única perquè no la té tothom, hi ha molta gent que vol participar i no pot, i nosaltres compartim llibret amb actors i actrius que coneixem perquè surten per la televisió. És un festival molt important en l’àmbit cultural i tenim a la nostra disposició el Teatre de Salt.
A més a més, ens van convidar a veure l’obra Kassandra que protagonitzava l’actriu Elisabet Casanovas, que molts ja coneixíem pel seu paper de Tània a la sèrie Merlí, amb la qual vam trobar punts d’unió amb la nostra funció El cos es cola.
Què és ConArte Internacional?
ConArte Internacional és una associació sense ànim de lucre constituïda l’any 2014 que vincula l’educació i les arts a l’aula. A través del projecte Planters, treballa en escoles i instituts de la província de Girona per fer l’activitat artística més present i aconseguir una millora del clima escolar a través de la interrelació amb la vida cultural del territori.
Quin ha estat el paper dels docents de l’Institut Salvador Espriu de Salt?
Ens han ajudat molt, han «perdut» hores de classe perquè puguem estudiar el paper i ens han donat suport perquè l’esforç de tot un any es tirés endavant. Va haver moments complicats, però es van posar en el nostre lloc; no tothom té el suport o l’oportunitat d’estudiar a casa amb companys i companyes, a classe tot era més fluid.
Cal agrair la tasca de les dues professores coordinadores, l’Anna Figueres i la Glòria Garcia.