Editorial num. 15
Tanquem aquest nou número de la revista poc després que Salt hagi acollit la sortida de la Caravana Obrim Fronteres amb gran èxit de participació. Aquesta iniciativa ciutadana i solidària, lamentablement no respon a les tendències polítiques internacionals que justament semblen voler fer un món ple de murs d’acer.
L’Europa fortalesa, el mur de Trump, la crisis dels refugiats, són temes que llegim sovint a la premsa internacional, però quines polítiques d’immigració es fan al nostre entorn més immediat? Quina és la realitat dels estrangers a la nostra societat sota l’espasa de Dàmocles que és la llei d’estrangeria? En parlem al diàleg que us animem a llegir.
Per altra banda, si ens preguntem com crear una societat oberta, amb veïns i veïnes capaços de combatre el racisme o la xenofòbia, segurament tots estarem d’acord en què l’educació és l’eina fonamental. Però en un poble amb una marcada segregació a les aules com podem afrontar aquest repte? Us proposem reflexionar-hi en el nostre reportatge que inclou quatre entrevistes a persones implicades de la comunitat educativa.
Vivim també moments perplexos en què organitzacions que salven vides al mediterrani s’han d’enfrontar a denúncies als tribunals, mentre que la política internacional no només fa els ulls grossos a l’apartheid de
l’estat d’Israel sinó que a més l’esperonen amb el reconeixement de la capital ocupada de Jerusalem. El futur no sembla presentar-se gens amable per una Palestina que porta 70 anys de violència a qui dediquem la nostra
secció Finestra al món.
Si passem a nivell estatal, la situació segueix en aquesta línia surrealista que sembla treta d’una novel·la de terror. Ens referim ara al masclisme latent en les institucions judicials com ha demostrat la sentència del cas de “la manada”. Casos com aquest, que fan que se’ns erici el pèl encara molt més que amb qualsevol història de la cripta, han inspirat el nostre Radio Macuto d’aquest número per desmentir mites sobre les agressions sexuals.
També dins la perspectiva de gènere, trobareu un article sobre dones que han passat per moviments migratoris i quina és la seva situació dins la nova societat d’acollida.
Aquesta justícia bòrnia, que empresona per raons polítiques, també s’ha pogut veure especialment en els moviments socials. La creixent repressió de la dissidència i, per contra, la màniga ampla a les accions d’extrema dreta i feixistes ha estat habitual els darrers mesos. Per això, hem volgut donar veu en la nostra secció d’opinió a un article del company injustament detingut i cridat a declarar per el tall massiu de les vies del tren durant la vaga del 8 de novembre.
Davant d’aquest món al revés, només ens queda posar- nos a treballar per girar la truita i donar-hi la volta. Esperem que els articles d’aquest número 15 de 17190 UniverSalt us hi inspirin una mica.
Bon estiu!