El VIP jove és un projecte que es duu a terme des del Pla de Salut Jove de Salt. Aquest és coordinat per l’agent de salut del Punt d’Informació Juvenil de Salt.
Text: Marta Solà i Irene Matés
Fotos: Ludoteca de Salt Les Bernardes
El projecte està dividit en 3 estadis: VIP 1, VIP 2 i VIP Premium. A cada VIP es treballa d’una manera específica i amb uns objectius concrets. S’intenta que la gran majoria dels joves i de les joves participants passin per tots els passos. A continuació farem cinc cèntims del que implica formar part de cada estadi:
1. VIP 1
El VIP 1 agrupa joves a partir de 15 anys (3r d’ESO) i es basa en la realització de tallers de promoció de la salut. L’objectiu és formar joves en l’àmbit de la prevenció de riscos per a la salut i la promoció d’estils de vida saludables, tot capacitant-los perquè gestionin millor la seva salut i la del seu entorn.
2. VIP 2
El VIP 2 és un grup format a partir dels joves del VIP 1. Els que han assistit a la majoria de tallers organitzats i han assumit un compromís amb el projecte poden passar al segon estadi. En aquest s’augmenta el grau d’autonomia i el nivell d’implicació. La metodologia que s’utilitza és l’aprenentatge basat en projectes. En aquest cas, el projecte a escollir és una campanya de sensibilització sobre algun tema relacionat amb la salut per desenvolupar al municipi de Salt. Alguns exemples de temàtiques treballades són: discriminacions (des d’un sentit ampli: racisme, sexisme, capacitisme, etc.)1, relacions de parella tòxiques (o de violència)…
3. VIP Premium
El VIP Premium és l’últim estadi del projecte VIP, és el grup format pels joves que van realitzar el VIP 2 i es basa en la metodologia d’aprenentatge-servei (ApS). Aquesta és una metodologia de treball per projectes on l’objectiu és oferir un servei a la comunitat en la qual s’han detectat prèviament les necessitats del col·lectiu amb què es vol treballar conjuntament. Una vegada més, l’autonomia i el compromís augmenten en aquest estadi.
Aquest any el servei s’ha dut a terme a la Ludoteca Les Bernardes de Salt. La base de l’experiència d’intercanvi (ApS) ha sigut compartir la tarda a la ludoteca amb els infants que en fan ús els dilluns i els divendres, passar una bona estona utilitzant el joc com a eina educativa i beneficar-se mútuament, jove i infant, de la relació que s’ha establert entre els dos col·lectius. La idea era que cada jove tingués un infant assignat i que entre tots dos pogués sorgir un vincle positiu de relació a través del joc i la coneixença mútua. A continuació alguns dels joves i la Irene, tècnica del projecte a l’Estació Jove, ens explicaran la seva experiència. La següent entrevista està feta a 5 joves de 16 anys de la nostra vila: la Sabrin, en Mustapha, en Hamza, la Fatima i la Darlene. Aquests joves actualment estan estudiant diferents estudis de segon grau.
Irene (I): Com vas decidir participar en el VIP Premium?
Sabrin (S): Ja portava fent els anteriors VIP 1 i 2 i com que m’agrada venir a l’Estació jJve vaig decidir continuar.
Mustapha (M): Una tarda vàrem estar decidint quin projecte havíem de fer i com que l’any passat vàrem estar amb gent gran, per contrarestar vàrem triar estar amb nens.
Hamza (H): Vaig fer el VIP 1, que va ser una experiència inoblidable, i després el VIP 2, que no em va anar tan bé i aquesta ha estat una altra experiència.
Fatima (F): Ja havia participat en els altres VIP i em varen semblar únics i interessants, m’ho havia passat molt bé.
Darlene (D): Vaig fer els anteriors VIP i també vaig voler seguir participant en aquest.
I: Què t’ha aportat aquesta experiència i en què us ha ajudat?
S: Pensar més amb els altres, ajudar, col·laborar, fer coses en grup i madurar.
M: Alguna part més divertida i alguna altra més pesada, que ens ajudarà per quan anem a treballar. He vist els meus companys com ho farien en la vida real. Ja els coneixia i els he conegut en una altra faceta.
H: A tenir molta paciència, a tractar els nens i nenes petits.
F: Per mi el fet de tractar amb els nens ha estat un repte, ja que soc impacient, encara que em diguin el contrari, a saber com els infants veuen el món exterior.
D: He vist que hi ha molts nens diferents; cada nen té un tema personal i m’ha anat molt bé perquè em vull dedicar a això. Ha millorat la meva relació amb la resta de joves, ens hem conegut més.
I: Quins aprenentatges t’emportes de l’experiència?
S: Tenir més paciència, tractar amb altres persones que no siguin els meus amics, parlar de manera més tranquil·la, controlar els nervis.
M: La paciència m’ha augmentat. Com fer que un infant reaccioni parlant amb ell.
H: Hi ha nens que ens han entrat ràpid al cor i altres que ha costat més.
F: A ser més pacient.
D: El vincle que he agafat amb alguns nens.
I: Recomanaries aquesta experiència a la resta de joves?
S: Sí, a aquells que són impacients, ja que aprendrien a controlar-la i també als qui els costa relacionar-se, ja que com que estan amb nens petits no es té tanta vergonya, és més fàcil.
M: Sí. Et fa veure què és el que t’espera més endavant.
H: No als que no tenen paciència. Puc dir que a mi m’ha costat.
F: Sí, a tothom. T’ho passes súper bé, si hagués estat més dies, per mi cap problema.
D: Sí, a joves que es volen dedicar a treballar amb infants o que empatitzen molt amb els altres.
I: Què és el que més t’ha agradat de tot el projecte?
S: Les companyes educadores que ens han ensenyat i els nens, encara que alguns són esverats; m’ha agradat jugar amb ells.
M: Jugar amb els infants. Per ells jo era l’ídol i això em donava seguretat. Ha estat molt bé l’experiència i la repetiria.
F: Quan el nen que tenia assignat es va posar molt content perquè li vaig ensenyar a tirar la baldufa i em vaig sentir molt bé amb la seva reacció.
D: L‘estima que he agafat amb els infants i l’estona que hem compartit.
Aquí teniu el relat d’una experiència més que viuen els joves a l’Estació Jove de Salt. Segurament són experiències que els han ajudat a madurar en les diferents facetes de la seva vida.
Irene, ara et toca a tu, com repercuteix aquest projecte en la societat saltenca i els joves?
I: Aquest projecte és d’un gran impacte comunitari. En primer lloc, perquè les joves i els joves participants prenen consciència a través d’una treball reflexiu i grupal de quines mancances té el nostre municipi. Revisen el seu territori a tots els nivells i assumeixen el repte d’aportar alguna cosa per construir i millorar la seva comunitat. És un procés d’apoderament, de solidaritat i de treball en equip. D’alguna manera assumeixen la responsabilitat d’intervenir per millorar el seu entorn, des de la seva concepció i els seus interessos.
Però no menys important és l’impacte que generen aquests joves i aquestes joves com a referents de la població, per una banda, d’altres nens i nenes i joves, ja que es posicionen com a referents positius dins dels grups d’iguals, i, alhora, també trenquen amb la visió generacional que els joves no s’impliquen en l’entorn proper; es mostraque, tot i les seves responsabilitats individuals (la majoria estudien i no pas poc), inverteixen el seu temps en aprendre, en créixer i compartir.