coordinadora.ampas.salt@gmail.com
Com a coordinadora d’AMPAs de Salt, i amb el suport de les AMPAs de les escoles El Veïnat, Les Deveses, La Farga, El Gegant del Rec, Mas Masó, Silvestre Santaló, Les Arrels, El Pla, l’Escola Bressol El Lledoner i el SES Salvador Sunyer, volem posar de manifest el nostre profund desacord amb l’equip de govern i el Departament d’Ensenyament per l’anunci de l’obertura d’una nova escola concertada religiosa a Salt (Escoles Pies de Catalunya).
Tres són els punts en els quals basem el nostre desacord:
1. Un procediment opac i poc participatiu
La decisió d’incorporar aquest nou centre concertat al mapa escolar de Salt ha estat una decisió unilateral, sense cap procés participatiu. En el Consell Escolar del 14 de març, només 5 dies abans de l’inici de la preinscripció, es va informar a la comunitat educativa que la nova escola formaria part de l’oferta educativa per al curs vinent. No hi ha hagut transparència en el procés, i la comunicació no s’ha realitzat de forma adequada. Una decisió tan important com aquesta, que afectarà a curt i llarg termini la nostra població, hauria d’haver comptat amb l’opinió de mestres, famílies, entitats, tècnics, etc. Caldria trencar la reiterada tendència de mantenir la comunitat educativa de Salt al marge d’aquest tipus de plans o decisions.
2. Dubtes sobre l’equitat i la igualtat d’oportunitats en l’accés
Posem en qüestió que es puguin complir els compromisos adquirits,de moment només de paraula, al Consell Escolar Municipal del 14 de març, respecte a:
– Que la gratuïtat d’aquesta escola es pugui mantenir més enllà d’un termini mínim, donat que una escola concertada se sustenta amb les aportacions del concert públic i també amb les quotes de les famílies.
– Quin procés s’ha seguit a l’hora d’informar les famílies sobre aquesta nova opció?
– Els criteris amb els quals es diu que reservaran 12 places per a alumnes amb necessitats educatives especials no estan clars.
– Quina planificació té l’Ajuntament de Salt quan, havent-hi centres educatius amb greus mancances i sense terreny, en facilita primer a aquesta escola Pia?
3. Conseqüències: nova escola per a qui?
Una nova escola concertada a Salt no amplia de manera equitativa i igualitària l’oferta escolar de Salt; que sigui gratuïta no vol dir que sigui pública. El mapa escolar de Salt, segons indiquen les dades de matrícula i composició social dels centres, així com l’informe extraordinari “La segregació escolar a Catalunya” publicat el 2008 pel Síndic de Greuges de Catalunya, viu una situació de distribució desigual de l’alumnat als diferents centres, una distribució desigual que es dóna sobretot en la relació entre escola pública i escola concertada, i que bàsicament ve donada per les diferències en les condicions socioeconòmiques de les famílies i el seu origen.
Quan parlem de segregació escolar, parlem de la distribució de l’alumnat en el seu conjunt. Una xarxa escolar segregada és aquella que presenta un situació d’homogeneïtat social dins de l’escola, i d’heterogeneïtat social entre les escoles. L’escola hauria de ser un reflex de la composició social i un espai d’igualtat d’oportunitats, i a Salt, no ho és.
L’existència d’una nova escola concertada, no només no incideix en la millora d’aquesta situació de desigual distribució, sinó que manté una tendència a la guetització, i no ajuda a la cohesió social de les famílies i dels ciutadans de Salt en el seu conjunt.
Les necessitats pendents
Els centres actuals: escoles i un institut en barracons, una escola sense terreny definitiu, mancances de recursos humans (mestres, però també conserges), deutes a les escoles concertades, bonys en diversos centres, greus urgències en infraestructures (sostre d’uralita, patis inundats, etc.), estigmatització…
Quan aquesta nova escola creixi i ofereixi places de secundària, creiem que condicionarà la decisió de creació del necessari nou institut públic a Salt, i es continuarà amb la segregació a secundària.
Més enllà del fet concret de la incorporació d’aquest nou centre a Salt, es fa evident l’aposta política pel concert econòmic, la desconsideració, l’abandó i desprestigi en què s’ha situat l’escola pública, amb mancances històriques al municipi.
No posem més dificultats a l’educació a Salt.
Il·lustració: Àlex Martín (http://alexgosh.blogspot.com)