African Roots

La majoria de les participants del grup hem nascut aquí o fa molts anys que hi vivim, però volem mostrar que des de Catalunya també tenim coneixement de la nostra cultura d’origen i no la volem oblidar.

Text i foto: Edu Gelada

Què és African Roots?

Significa arrels africanes. Som un grup cultural de diferents països (Gàmbia, Senegal i Mali) i fem balls dels nostres països d’origen, teatre i desfilades de roba típica del folklore subsaharià.

Ens podeu trobar a places, cercaviles o ballant al ritme d’un grup de percussió que ens acompanya, a més d’altres festivitats socioculturals que desenvolupem.

Com us vau iniciar?

Som un grup que des de fa sis anys ens trobem periòdicament per ballar, compartim experiències i actuem en diferents actes. Teníem la inquietud de fer un pas més, per això l’abril de 2017 vam crear African Roots. Vam fer difusió per qui es volgués afegir i  ens va sorprendre el fet que un centenar de persones s’hi van mostrar interessades; tanmateix el grup es va anar reduint perquè no tothom volia o podia tenir el compromís de participar activament en el grup. Apuntar-se és molt fàcil, però el dia a dia del grup fa que la gent no s’hi pugui implicar tant com ens agradaria, i actualment som vint-i-una persones.

Quines han estat les vostres experiències?

El que més fem és ballar. El primer lloc, on ens van convidar va ser a la Festa del Barri Centre, a la plaça Llibertat; allà ens van obrir les portes a participar amb les tres disciplines culturals bàsiques de la nostra associació, vam fer una desfilada i vam ballar; l’opció de fer teatre la vam acabar descartant perquè l’espai no era l’idoni per entendre el missatge que volíem transmetre.

A l’auditori de la Coma Cros de Salt i al Centre Cívic Santa Eugènia – Can Ninetes vam realitzar un teatre que parlava sobre la violència de gènere; el text, les escenes i el vestuari tenien el segell d’African Roots.

Les darreres experiències de dansa són a la Festa Limbo a La Mirona de Salt, una festa organitzada per un grup de joves participants del projecte de la Fàbrica Jove que es reuneixen setmanalment amb l’objectiu d’organitzar una festa per al jovent de Salt, i a la Festa Holi, organitzada per les àrees de Joventut de Girona i Salt.

Com us vau iniciar en el món artístic?

La primera actuació artística conjunta va ser en el teatre musical de l’institut Vallvera de Salt; a partir d’això, vam començar a anar juntes a la Fàbrica Jove de Salt, on ens deixaven un espai per assajar els nostres balls, molt diferents dels que fem ara. També vam fer un curs amb la Makady Jammeh.

Hem tingut un feeling molt positiu i com a grup compartim moltes aficions; amb un grup tan nombrós, si no fóssim una pinya, no tiraríem endavant en els moments més complicats, que també n’hem tingut.

Què voleu mostrar amb African Roots?

La majoria de les participants del grup hem nascut aquí o fa molts anys que hi vivim, però volem mostrar que des de Catalunya també tenim coneixement de la nostra cultura d’origen i no la volem oblidar. Ho portem a la sang i ens hem documentat, preguntant a les famílies, aprenent de vídeos i cassets de festes dels nostres països d’origen.

Quines han estat les vostres influències culturals?

Ens hem emmirallat molt amb el grup Casumai de l’associació Oudiodial, guardonats amb el Premi 3 de Març de l’Ajuntament de Salt l’any 2018. Compten amb més d’un centenar d’associats entre persones adultes i mainada, majoritàriament de Salt i Santa Eugènia, d’origen o procedents de la Casamance, al sud del Senegal, i són de cultura diola. El seu grup de dansa tradicional participa en rues, cavalcades, festes tradicionals, carnavals, i actualment ens truquen per participar conjuntament o perquè participem nosaltres en múltiples esdeveniments.

S’han sorprès que balléssim tan bé; moltes famílies ens deien que per viure a Salt ballàvem fantàsticament i els havíem alegrat el dia recordant experiències viscudes al centre de l’Àfrica.

Si parlem de les influències rebudes a través de la xarxa, som seguidores d’Oumou Sangaré, Otita o Bandi Mic, entre d’altres.

Quin és el futur d’aquest moviment que teniu en acció?

Això no pot parar; volem donar a conèixer la nostra cultura a tothom.
Com a anècdota, l’altre dia estàvem assajant i una família va sentir la música i es va interessar pel que fèiem i van acabar ballant amb nosaltres. Obrim les portes a tothom que vulgui participar, indiferentment del seu lloc d’origen; acceptem i ens enriquim amb la diversitat, no perquè ho digui el llibre de socials, sinó perquè ens ho creiem i ho tenim més que comprovat.

Ens hem plantejat fer classes a nenes i nens perquè coneguin la cultura subsahariana; també volem fer més difusió a les xarxes socials, volem comprar djembé’s nous i també estem pensant a fer marxandatge d’African Roots. Existeixen altres experiències similars a Catalunya, però són actes més puntuals i nosaltres ens volem moure durant tot l’any, de gener a desembre.

A l’estiu anirem a actuar a Manresa i també participarem en una activitat cultural a Girona on, a part de ballar i desfilar amb vestits tradicionals del folklore africà, explicarem contes del nostre país, cuinarem plats de la gastronomia subsahariana i dinamitzarem jocs tradicionals del Senegal, Mali o Gàmbia.

Moltes gràcies. No deixeu de créixer i sorprendre’ns, com heu fet els darrers anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.