Associació OUDIOUDIAL d’ajuda social

Qui sou?
Oudiodial és una associació de persones d’ètnia diola, creada el 2001 per acostar els fills de la Casamance, inclosos els companys de Gàmbia i de Guinea Bissau, anomenats dioles o parlants de la llengua diola, que viuen a Catalunya.

Amb quins objectius o finalitats us vau reunir?
Els seus objectius inicials eren purament socials, per ajudar els nostres conciutadans amb dificultats: actuacions en casos de malalties incurables, de defuncions, de problemes familiars i també per donar suport als nostres pobles al país d’origen. També promovem els intercanvis socioculturals entre Catalunya i Senegal, i treballem per la cohesió social a través de la cultura i l’intercanvi.

Quines activitats dueu a terme?
L’any 2008 vam enviar un important lot de medicaments al districte sanitari de Bignona; des de la seva creació fins al 2010 s’han enviat 7 persones a curar-se des de la Casamance a Senegal, de les quals 5 han retornat curades. De 2001 al 2010 l’associació ha repatriat 3 difunts de Catalunya a Senegal. Cada any celebrem el Cap d’Any i una jornada cultural per Setmana Santa, dies d’alegria i de retrobada entre amics i familiars que ens permet reviure la nostra cultura diola i als catalans descobrir-la. Participem des del 2009 en els actes comunitaris de Salt, com actuacions al Pla dels Socs amb l’Associació d’Amics de Bolembou, a la Festa Major de Salt, Carnaval, actuacions amb els Marrecs de Salt, organització de la carrossa del rei negre de la Cavalcada de Reis i visita també a l’hospital Santa Caterina. Ens hem agermanat amb els Marrecs de Salt, fem assajos junts i hem actuat conjuntament 6 vegades.

Quin paper creieu que juguen les entitats a Salt?
Les entitats de Salt poden tenir influència sobre l’Administració en temes locals, i un clar exemple el vam tenir en l’organització de la manifestació del 22 de gener “Volem viure a Salt en pau i bé”.

Digueu una cosa bona del poble i una de dolenta. Què milloraríeu de Salt?
Salt té de tot i disposa de les infraestructures necessàries. La cosa dolenta de Salt és la seva mala imatge que li donen els pobles del voltant, ja que la majoria confon immigració i delinqüència. Salt necessita que es creï un procés d’intercanvi per crear un nou model de convivència i de renovació de la cultura catalana.

Utilitzeu instal·lacions culturals del poble? Trobeu que els mecanismes per demanar i aconseguir usar les instal·lacions culturals del poble són adequats?
Sí que les utilitzem, per organitzar la Jornada Cultural o reunions de l’Associació, però encara no tenim instal·lacions a Salt per als assajos del nostre grup de música tradicional Cassumaï, que participa sempre a les festes del nostre poble. Lamentablement, els serveis tècnics de la gestió d’equipaments culturals ens han respost a dues sol·licituds que no tenen local adequat a les nostres activitats.

Teniu local? On és?
Sí, tenim local fa un any al Centre Cívic Santa Eugènia de Girona.

Teniu relacions amb entitats d’altres pobles o països?
Sí, tenim relacions amb diverses entitats com l’Associació de Veïns de Santa Eugènia de Ter; amb MIFAS (Associació de discapacitats de Girona). També amb l’associació de Voluntariat de Suport a la Solitud de Girona.

Com descriuríeu la vostra relació amb les administracions?
Amb l’Ajuntament de Salt tenim bona relació perquè ens reconeixen com a associació que està participant en la construcció del nostre poble i per la seva implicació en la millora de la cohesió social i la convivència des de la nostra cultura diola. Amb la Generalitat i el Govern central no tenim cap relació.

 

Dades de contacte:
Bakari Sane, President. /
bacsan@hotmail.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.