L’educació es mou!

Moments de la moblilització “Salt diu prou!“ 07/05/18 (Foto: Salt’educa)

Darrerament a Salt estan passant coses en l’àmbit de l’educació. Fa temps que la comunitat educativa fa xup-xup davant les mancances acumulades i la falta de planificació. Hi ha hagut iniciatives, protestes i finalment ara s’intenta posar ordre amb el Pla Educatiu de ciutat que s’està elaborant, el full de ruta en matèria educativa per al període 2019-2025.

Text: Pere Serrat

Però anem a pams. Davant el malestar de la segregació escolar i amb voluntat transversal, l’any 2017 es crea la Plataforma SalT’educa que demana a l’Ajuntament de Salt fer un estudi per conèixer la realitat educativa: Volem que l’Ajuntament de Salt treballi i lideri una diagnosi en profunditat sobre la situació escolar a Salt per tal d’abordar-la i revertir-la des del lideratge del consistori, amb la complicitat de la resta de partits polítics i la implicació de tota la comunitat educativa i el teixit social de la ciutat.”

L’Ajuntament va acceptar la proposta i es va començar a elaborar la Diagnosi del Pla Educatiu de Salt. S’ha contractat l’empresa Xarxa Consultors per impulsar-ho amb la participació de tots els agents implicats en l’educació a la vila. De rerefons hi ha tot el tema cada cop més evident de la segregació escolar, les moltes mancances en infraestructures i la falta de planificació que es manifestava pels carrers en la mobilització del 7 de maig passat sota el lema “Salt diu prou!” amb la participació de moltes AMPA, mestres i tècnics del tercer sector. També, com en un billar a tres bandes, hi tenim la continuïtat i renovació del Pla comunitari d’infants, joves i famílies, l’iniciativa pionera Educació 360 – Educació a Temps Complet i a més, la necessitat divulgativa de l’“èxit” educatiu amb la segona edició del Fòrum Universitari.

Com que són molts els temes que s’estan bellugant alhora, i amb el perill de perdre’s entre el laberint de plans, comissions, proves pilot, fòrums i militància organitzada, des de la 17190UniverSalt volem ajudar a desgranar-ho de la mà d’algunes de les protagonistes. Hem parlat amb 4 persones, totes elles implicades en alguna de les iniciatives esmentades de manera professional o voluntària. Elles ens ajudaran a entendre una mica més què està passant dins la comunitat educativa avui.

Moments de la moblilització “Salt diu prou!“ 07/05/18

Però primer 2 quadres per ajudar a entendre el Pla Educatiu i la diagnosi Socieducativa que s’ha realitzat.

Pla Educatiu de Salt 2019-2025

Quins objectius té?

  • Fer una diagnosi socioeducativa i de les polítiques educatives des de la perspectiva local.
  • Fixar eixos, línies d’actuació i objectius prioritaris d’acció socioeducativa, d’acord amb les conclusions de la diagnosi.
  • Crear i enfortir les xarxes de cooperació, de treball i de participació en matèria de polítiques educatives en l’àmbit local.

Amb quines finalitats?

Conèixer en profunditat la situació socioeducativa a Salt, per tal d’abordar‐la i revertir les problemàtiques existents des del lideratge de l’Ajuntament i amb la implicació de tota la comunitat educativa així com del teixit social.

Qüestions clau:

  • Reduir la segregació escolar, ja que crea disfuncions en l’àmbit social, de sistema educatiu i no beneficia l’alumnat
  • Millorar el rendiment escolar i l’excel·lència de tots els infants del municipi
  • Potenciar la cohesió social a Salt i la no-estigmatització del territori

6 reptes de ciutat del futur Pla Educatiu

  1. Pensar-se com a vila acollidora i educadora
  2. Trencar les lògiques de la segregació escolar i social
  3. Oferir a Salt la millor educació possible, integrant les educacions de dins i fora dels centres educatius
  4. Ampliar la formació de les persones adultes i reduir l’analfabetisme
  5. Tenir cura dels principals recursos educatius, les persones
  6. Generar cohesió social, a través del (re)coneixement entre saltencs i saltenques

Diagnosi socioeducativa de Salt

Les 10 idees clau /resum

  1. La densitat de Salt és 4.428 habitants per km2 (el doble que la ciutat de Girona). Al Barri Centre la densitat poblacional és de les 3 més altes de Catalunya.
  2. Salt compta amb una població més jove que la del seu entorn (1 de 5 habitants és menor de 15 anys)
  3. La taxa d’immigració a Salt és 37.7%. Al Barri Centre més del 70% són persones provinents de 80 nacionalitats.
  4. Salt té taxes més elevades de població amb només estudis primaris o secundaris, sense estudis i persones analfabetes que en el seu entorn.
  5. El 70,3% de les afiliacions a la seguretat social són al sector serveis, on es realitzen el 99% dels contractes nous.
  6. La Taxa d’atur cau (16,67% Oct‐17), tot i ser la més elevada del Gironès. Tendeix a equiparar‐se entre homes i dones. La taxa d’atur més alta és entre els 16 i 24 anys (21.63%). El 41% d’aturats/des no cobren cap tipus de prestació.
  7. Salt compta amb 8 escoles públiques totes d’alta complexitat i 4 concertades.  El 75% de les places reservades a la matrícula viva es situen a l’educació primària pública i el 18% a l’educació infantil, en canvi a l’escola concertada només el 7%.
  8. 1.244 alumnes cursen ESO aquest curs en 3 instituts públics i 3 centres concertats. Tots els instituts superen les ràtios d’escolarització. El curs actual hi ha 76 places de més ocupades als instituts (62 als centres públics).
  9. Salt té més alts nivell d’infants i adolescents amb NEE que al seu entorn. Els centres públics escolaritzen entre 3 i 4 vegades més alumnes amb NEE que els concertats. També hi ha diferències en el % d’alumnes de nacionalitat estrangera (9,3% escoles concertades / 67,1% públiques. 11,4% centres secundària concertats / 54,9% públics). S’estima que 800 infants i adolescents que apareixen al padró de Salt s’escolaritzen a d’altres municipis.
  10. La taxa de graduació de Cicles formatius és menor que a la comarca. Als Cicles Formatius Grau Superior les noies són més del 70%.

Entrevistes:

Laia Monterde
Xarxa Consultors, encarregada de realitzar la Diagnosis i el Pla Educatiu de Ciutat de Salt.

Cris Sibina
Plataforma Salt’educa i Moviment Educació 360.

Fàtima Bouabdeli
AMPA escola La Farga i Coordinadora d’AMPAS de Salt

Mònica Saguer
Tècnica d’integració social (TIS) de l’institut Salvador Espriu i membre del Pla comunitari d’infants famílies i joves de Salt.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.