Cris Sibina

Plataforma Salt’educa i moviment Educació 360

Entrevista que forma part del Reportatge “L’educació es mou”

Què és la plataforma Salt’educa? Quan es crea i per què? Quin objectius té?

Som un moviment ciutadà compost per persones de diferents entitats del municipi, institucions, organitzacions i també persones a títol personal que d’alguna manera formem part de la comunitat educativa del municipi. Tots aquests agents tenim un interès comú, provocar millores en el sistema educatiu del municipi i fer front a alguns problemes.

Salt’educa es crea arran d’una subcomissió de l’Espai Antiracista que volia abordar el problema de la segregació escolar que patim a Salt. Nosaltres creiem que la segregació escolar que es pateix a la Vila, així com en altres municipis de Catalunya, és en part fruit de diferents formes de racisme. A les institucions no els cal afrontar la problemàtica que vivim, ja que qui la pateix de forma majoritària no té ni veu ni vot, per tant, sembla que el problema no existeixi. El que no es té en compte és que si aquesta anomalia no l’afrontem ara, acabarà sent un problema estructural de país.

El mes de desembre de 2016 vàrem fer la primera convocatòria, que vàrem adreçar i continuem adreçant a la comunitat educativa de Salt (directors i directores, professorat, mestres, famílies, tècnics, etc.) i al poble en general. Som conscients que la situació actual és evitable, que hi ha mecanismes per revertir la situació i sabem que posar-hi remei és més que aconsellable per millorar el futur i afavorir la cohesió social de Salt. A les convocatòries següents i gràcies a la bona participació dels diferents actors la plataforma es va consolidar i va caldre un nom per anomenar-la, després de donar-hi moltes voltes ens vàrem quedar amb Salt’educa.


A l’hora de compartir la necessitat d’abordar la problemàtica de la segregació escolar amb diferents agents del territori, vàrem veure que seria més fàcil abordar-la si obríem la mirada i ho fèiem des d’un sentit més ampli, per això ens vàrem marcar 3 objectius:

  • La millora del rendiment escolar i un creixement integral de qualitat per a tots els infants del municipi.
  • La cohesió social de la Vila de Salt.
  • La no-estigmatització del territori.

Una plataforma representada des de tots els àmbits de la comunitat educativa, no hi ha sigut mai a Salt… Qui en forma part? Qui encara no?

Hi ha hagut alguns grups de persones o col·lectius que han intentat, des de fa molts anys, poder posar el problema sobre la taula. L’estigmatització de l’escola saltenca no és una cosa nova, però un grup de treball tan ampli, amb tantes mirades i on la gent se senti còmoda per parlar de tot, no, no hi havia sigut mai.

La intenció és no desprestigiar la feina de ningú, tothom és necessari, només diem que es pot fer millor i que tot el que fem uns té repercussions cap als a altres, n’hem de ser conscients i fer-ho junts.

Ara mateix assisteixen regularment les AMPA de cinc escoles públiques de Salt, dos AMPA de secundària públiques, les direccions de dues escoles de primària, alguns mestres de primària i professors de secundària, entitats del 3r sector que treballen al territori, el Moviment de Renovació Pedagògica de Girona, algun representant polític i persones de forma particular.

Encara ens falten alguns agents per incorporar, com les AMPA d’algunes escoles públiques i privades concertades, més representants polítics i direccions escolars. Nosaltres sempre enviem les convocatòries i les actes a tothom però n’hi ha que no semblen tenir la necessitat de formar-ne part. Ara ens toca trucar a la porta d’alguns d’aquests agents i veure com tothom es pot beneficiar d’aquest procés i  fer front comú.

Recentment heu organitzat juntament amb la Coordinadora d’AMPA la manifestació “Salt diu prou!”. Què es reclamava o quines creus que són les problemàtiques en educació més urgents a resoldre a Salt?

Des de Salt’educa reivindiquem que l’administració promogui una educació de qualitat i per l’equitat de tot l’alumnat de Salt. En l’actualitat sembla que només existeixi una gestió mecànica de l’alumnat a escolaritzar. En el manifest ho dèiem, cal que es faci una planificació educativa compartida, aprofitant i fent valdre la comunitat educativa organitzada del territori i fent d’aquest treball conjunt una singularitat positiva per Salt.

Com ja hem dit en moltes ocasions som un municipi singular i necessiten polítiques educatives singulars si es vol fer front a l’estigmatització que pateix l’escola pública i millorar la cohesió social dels infants i de la futura ciutadania.

No pot ser que fins al mes de març d’aquest any 2018 no hàgim sabut on el Departament d’Ensenyament pensava enquibir les dues línies de 1r d’ESO que seran necessàries per al curs 2018-2019, i no pot ser, que a hores d’ara no sapiguem on aniran els alumnes que faran 6è el curs que ve i que promocionaran per primera vegada de l’escola Les Arrels. Aquests alumnes es van començar a escolaritzar a Salt ara fa 9 anys! La necessitat és fàcilment deduïble.

Per fer front a la complexitat que presenten els itineraris educatius i formatius de l’alumnat a Salt, les escoles haurien de ser palaus, les instal·lacions no haurien de ser precàries, sinó les millors. El seguiment del seu alumnat s’hauria de fer dins un itinerari estable, rigorós i conscient, que vetlli per l’èxit educatiu en un sentit ampli. Cal valorar els equips docent del territori i aprofitar la diversitat d’alumnat com una potencialitat i no com una problemàtica.

Per elaborar el Pla educatiu hi ha el que anomenem “grup motor”. La plataforma Salt’educa en forma part, però qui més? Com funcionen les trobades? Quin paper hi té la plataforma i quin pot tenir d’ara endavant?

En aquest equip motor en forma part com agent principal l’Àrea d’ensenyament de l’Ajuntament de Salt, també hi intervenen altres àrees de l’Ajuntament com l’Àrea de Joventut, l’Àrea de ciutadania i convivència, l’Espai Municipal d’Ocupació… També hi és present l’inspector d’Ensenyament a Salt i la directora de l’escola d’adults de Salt. Des de Salt’educa el representant de les direccions dels centres educatius, un representant de les entitats del 3r sector i una representant de les AMPA de primària i una altra de secundària.

La Plataforma va ser qui va fer la petició que es fes una diagnosi per elaborar un Pla educatiu de Ciutat. La nostra participació en el grup motor és de canalitzar la informació que es va donant cap a altres organitzacions ciutadanes, com pot ser la coordinadora d’AMPA, les entitats del tercer sector que treballen al territori… De la mateixa manera, també és necessari que aquestes organitzacions puguin aportar el seu punt de vista i traspassar-lo al grup motor. Promoure el treball en xarxa des d’una perspectiva comunitària.

A partir d’ara el nostre paper serà el de vetllar que es compti amb tota la comunitat educativa per prendre decisions que ens afecten a tots, així com de forçar els mecanismes si veiem que no s’està fent front a les problemàtiques existents en especial al tema de la segregació escolar.

La diagnosi ja s’ha fet i el Pla educatiu està apunt de tancar-se. Com valoreu tot el que s’ha fet fins ara?

En general penso que la valoració que se’n fa és molt positiva, ens calia un equip professional que ens acompanyés en aquest procés i la Laia Monterde de Xarxa de Consultors realment ha complert les expectatives. El govern ha anat responent a totes les peticions que hem anat fent, de vegades amb més o menys bona cara però s’ha pogut anar treballant de forma consensuada. Aquesta diagnosi i Pla Educatiu de Ciutat s’haurà d’aprovar pel Consell Escola Municipal i després pel Ple, cosa que hauria de fer que hi hagués un compromís des de tots els grups polítics i agents educatius del municipi per desenvolupar-lo.

No volem que la feina feta aquests dos anys es quedi en un calaix, hi tenim molt a perdre. Potser s’haurà d’anar negociant les formes, però mai la necessitat de canvi per a la millora.

S’ha impulsat la iniciativa Educació 360 – Educació a Temps Complet. Salt és un dels 11 territoris pilot del projecte d’àmbit català, l’únic fora de la província de Barcelona. Explica’ns una mica de què va…

Aquesta iniciativa fa molt de temps que es treballa des de la Fundació Jaume Bofill, el Moviment de Renovació Pedagògica i la Diputació de Barcelona. Salt hi va estar interessat des del primer moment i des de l’Ajuntament ja s’havia participat en algunes reunions i formacions que s’havien fet sota el nom Educació a temps complet.

Aquesta iniciativa el que pretén és que hi hagi una visió del temps educatiu de l’infant al llarg i ample de la seva vida, sense que estigui compartimentada entre el que passa dins i fora de l’escola. Tothom és agent educador i tothom s’ha d’interrelacionar per disposar un marc comú d’aprenentatge

S’inclourà en el Pla?

Evidentment les línies que s’abordin dins la visió 360 hauran d’estar també integrades dins el Pla educatiu de ciutat. De moment s’està treballant amb els itineraris segurs i el plantejament de les activitats extraescolars culturals del JUGUEM? i el temps educatiu del migdia.


Entrevista que forma part del Reportatge “L’educació es mou”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.